Partidul Mișcarea Populară a luat naștere în 2013 la inițiativa lui Traian Băsescu, ca o reacție la despărțirea fostului președinte ale României de PDL. Printre numele cu rezonanță care i-au stat alături încă de la început se numără Eugen Tomac, Cristian Petrescu, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi și Dragoș Ciuparu. La alegerile parlamentare precedente, cele din 2016, PMP a obținut voturile a 5% dintre alegători, reușind intrarea în Parlament cu 18 deputați și 8 senatori, ca partid de opoziție.

La alegerile parlamentare din 6 decembrie, Partidul Mișcarea Populară vine în fața românilor cu un program de guvernare nou, gândit să aducă liniște socială și dezvoltare economică în următorii patru ani. Programul de guvernare al Partidului Mişcarea Populară cuprinde aproximativ 200 de proiecte şi măsuri concrete care, odată aplicate, vor ajuta România să facă un pas semnificativ înainte din punct de vedere economic, social, administrativ.

Având în vedere problemele sistemice scoase la lumină de pandemie şi şirul lung de tragedii petrecute în spitalele româneşti, PMP propune o reformă din temelii prin intermediul unei Legi privind organizarea și funcționarea sistemului de Sănătate. În acelaşi timp, se impune creşterea semnificativă a finanţării Sănătăţii până la media UE şi modificarea legislației astfel încât spitalele să aibă regim de societăți cu capital de stat pentru a-și completa veniturile.

În ceea ce priveşte Educaţia, angajamentul Partidului Mișcarea Populară este ca niciun copil să nu fie lăsat în urmă. Asta înseamnă o creştere incrementală până în 2024 a alocărilor bugetare în aşa fel încât să fie respectat Pactul pentru Educaţie din 2008 care presupune 6% din PIB pentru Învăţământ şi 1% pentru Cercetare. Cu aceşti bani, toate şcolile vor fi conectate la internet, dotarea corespunzătoare a tuturor unităţilor de Învăţământ din România cu grupuri sanitare şi să aibă acces la apă curentă. De asemenea, se pot dezvolta programe de reducere a abandonului şcolar timpuriu. În plus, PMP doreşte construirea a 1.000 de creşe în următorii patru ani.

Criza economică adusă de pandemie ne-a arătat importanţa accelerării procesului de digitalizare a economiei şi administraţiei publice româneşti. Tocmai de aceea, PMP propune înfiinţarea unui Minister pentru Digitalizare, Inovare și Inteligență Artificială. Ministerul va pleca de la structura instituțională și funcțională oferită de Autoritatea pentru Digitalizare din România. În acest context, PMP susţine implementarea imediată a noului standard 5G în România evitându-se folosirea tehnologiei chineze care prezintă riscuri de securitate. Ţara noastră are şansa uriaşă de a face un salt economic şi societal semnificativ în următorii patru ani dacă mergem pe drumul digitalizării, mai ales că, având în vedere numărul mare de IT-işti bine pregătiţi, îndeplinim condiţiile necesare pentru un astfel de succes.

PMP este partidul care a susţinut mereu cauza românilor de ambele părţi ale Prutului. În continuare, militează pentru înfiinţarea unui Minister pentru Relaţia cu Republica Moldova care să sprijine activ politicile de reformă administrativă ale noii administraţii de la Chişinău.

Dacă vrem un progres societal major, dacă ne dorim o ţară ca afară, avem datoria de a investi în Cultură, spun cei de la pMP. Iată de ce PMP susţine alocarea a 1,5% din PIB pentru Cultură, bani care să fie folosiţi atât pentru acţiuni concrete la nivel naţional, dar şi pentru promovarea unei imagini favorabile în plan extern. Milităm şi pentru consolidarea unui parteneriat între stat şi culte pentru asumarea unui rol crescut al Bisericii în asistența şi îngrijirea persoanelor vulnerabile, parteneriat care va avea ca obiectiv şi promovarea valorilor creștine. Parteneriatul va fi deschis către Biserica Ortodoxă Română, Biserica Catolică și celelalte culte recunoscute legal.

Imagine

Poate cel mai important, PMP doreşte ca toate construcţiile bugetare din următorii patru ani să fie concentrate pe investiţii în infrastructură cu potenţial de multiplicare ridicat şi pentru ajutorarea IMM-urilor româneşti puternic afectate de criza economică. Partidul Mişcarea Populară militează pentru reducerea taxării forţei de muncă, limitarea birocraţiei şi digitalizarea economiei.  

Evident, PMP va promova, în următorii patru ani, şi temele sale tradiţionale: reducerea la 300 a numărului de parlamentari; eliminarea pensiilor speciale care sunt furt din banul public; revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin; reforma statului; și transparenţă în administraţia publică şi în instituţiile subordonate statului.

Pentru a pune în practică toate cele enumerate mai sus, PMP are ne voie de oameni. Oameni capabili, cu experiență în politică și Parlamentul României. De aceea, lista candidaților pentru Camera Deputaților la București este deschisă de europarlamentarul Eugen Tomac și Ioana Constantin. La Senat, pe primele poziții în București se află diplomatul Cristian Diaconescu și Dorel – Constantin Onaca. Alte nume cu rezonanță în țara noastră pe listele PMP sunt: Robert Turcescu – pe listele Camerei Deputaților la Brașov, Elena Băsescu – pe listele de la Constanța și Ion Ariton – la Sibiu.

Ca o concluzie, prin programul de guvernare propus, partidul condus de Eugen Tomac susține că va scoate din criză două domenii afectate de pandemie: Sănătatea și Educația. În plus, își propun să întărească și zona de protecție socială. PMP va promova însă și propunerile privind modul de organizare al unor aspecte din politica, precum reducerea la 300 a numărului de parlamentari, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, transparența în administrația banului public.

Un alt aspect importantă care ne-au atras atenția în programul de guvernare al PMP îl reprezintă dezvoltarea unui program în privința educației celor mici, aspect aproape ignorat de toate celelalte partide. Propunerile din partea PMP includ în acest sens modernizarea și

construcția de creșe și grădinițe, conform noilor cerințe de distanțare fizică, la standarde europene, construirea a 1.000 de crește la nivel național și un sistem de after-school de stat.

Nu în ultimul rând, o inițiativă interesantă din partea PMP, este cea care vizează clar reducerea abandonului școlar. Măsura atrage având în vedere că abandonul școlar generează efecte dăunătoare pe termen lung, printre care șomaj, excluziune socială și sărăcie.

Lăsați-ne un comentariu mai jos și spuneți-ne dacă v-a convins programul de guvernare al Partidului Mișcarea Populară!

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentIoana Constantin: Spitalele se transformă în iad!
Articolul următorIohannis: Reforma Justiției nu s-a finalizat din cauza unei majorități parlamentare care s-a dedicat apărării infractorilor