România este pregătită să adere la Spațiul Schengen încă din 2011, îndeplinind criteriile prevăzute în acquis, spune europarlamentarul Eugen Tomac, care cere guvernului olandez să renunțe la dublul standard în ceea ce privește evaluarea acestui dosar.

„Aderarea imediată la spațiul Schengen – un drept și o obligație față de România. Uniunea Europeană este definită, printre altele, de spațiul Schengen, care, de peste 36 de ani permite interconectarea statelor membre prin dreptul la libera circulație a persoanelor, a serviciilor, a bunurilor și a capitalului.
Încă din momentul semnării Actului de Aderare la UE, România și-a asumat obiectivul de a participa la toate formele de cooperare menite să consolideze coeziunea și integrarea europeană. Printre acestea, aderarea la spațiul Schengen”, transmite eurodeputatul Eugen Tomac.

El reamintește că în contextul pandemiei de Covid-19, precum și al provocărilor de securitate actuale, noua Strategie privind viitorul spațiului Schengen, elaborată de Comisia Europeană și transmisă Parlamentului European, înscrie ca obiectiv finalizarea, cât mai curând posibil, a procesului de aderare a României, Bulgariei, Croației și Ciprului la spațiu, prin eliminarea controalelor la frontierele interne terestre, aeriene și maritime.

„De altfel, România este pregătită să facă acest pas încă din 2011, îndeplinind criteriile prevăzute în acquis-ul Schengen. De aceea, Comisia solicită Consiliului UE să întreprindă măsurile necesare pentru ca România să devină parte a spațiului Schengen. Guvernul olandez are obligația să renunțe la dublul standard în ceea ce privește evaluarea acestui dosar și să nu mai blocheze dreptul nostru de a fi membri ai spațiului Schengen”, conchide Tomac.

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentDecizia Guvernului: Nunțile și botezurile se pot desfășura până la două noaptea
Articolul următorEurodeputatul Dan Motreanu:Identitatea digitală trebuie să fie fiabilă și sigură pentru toți europenii