Europarlamentarul Eugen Tomac, fost preşedinte PMP, critică decizia marilor reţele de socializare şi companii “big tech” de a-l cenzura pe Donald Trump după incidentele de săptămâna trecută de la Capitoliu. Tomac susţine că o astfel de decizie afectează valori de nenegociat care stau la baza democraţiei. Europarlamentarul afirmă, în schimb, că atât Trump, cât şi Biden, au avut un efect benefic asupra relaţiei România-SUA.

“Unde se oprește libertatea de exprimare?

Am urmărit cu multă atenție situația din Statele Unite. Pentru mine, ca român atașat profund de societatea americană, este un moment trist. Las la o parte simpatia față de un om sau partid politic de peste ocean, ceea ce mă interesează cel mai mult este evoluția relației România- SUA.

Pentru noi, Joe Biden este un lider al Statelor Unite care a susținut România, iar în timpul mandatului său de vicepreședinte s-a instalat scutul anti-rachetă de la Deveselu. De asemenea, în acea perioadă a fost semnat și parteneriatul strategic pentru secolul XXI dintre țările noastre.

Tot pentru România, Președintele Trump a fost un lider bun, a susținut consolidarea flancului estic, relația București – Washington devenind tot mai solidă in timpul mandatului său.

Am convingerea că această linie nu va fi schimbată nici în următorii ani, ceea ce este esențial pentru noi ca națiune, dacă urmărim evoluțiile din regiune.

În ceea ce privește însă evoluția jocului politic intern din Statele Unite, indiferent de erorile produse de un lider sau altul, indiferent de justificările și riscurile invocate, îngrădirea libertății de exprimare este un fapt grav, care afectează în mod profund raportarea la ceea ce numim valori de nenegociat ce stau la baza democrației occidentale, precum libertatea de exprimare.

Nu am fost și nu voi fi din principiu un susținător al cenzurii, indiferent din partea cui vine și ce argumente aduce. Credința că libertatea de exprimare trebuie să fie o valoare situată deasupra oricărui joc politic a făcut ca democrația să triumfe și oamenii să fugă din țările totalitare unde exact acest drept le-a fost interzis.

De aceea, îmi doresc enorm ca într-o perioadă în care dezinformarea și promovarea unor teze false care crează confuzie multă în societățile democratice să fie combătute inteligent, nu prin cenzură.

Atunci când oamenii nu vor mai gândi și nu se vor mai exprima liber, se va putea constata că libertatea pe care o prețuim nu mai este o valoare, ci un vis”, scrie Eugen Tomac pe Facebook.

Facebook a suspendat contul pe perioadă nedeterminată, iar Twitter i-a interzis complet accesul lui Trump. Şi platforma video YouTube a blocat canalul preşedintelui american Donald Trump pentru cel puţin 7 zile, invocând riscul de incitare la violenţă.

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentPreședintele Iohannis despre violențele din SUA: “Democrația americană este una solidă”
Articolul următorRobert Turcescu despre cei care denigrează moartea lui Stanoevici: „Cînd moare un om, creștinește e să spui “Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!””