Legea minorităților naționale din Ucraina este „extrem de rigidă” și „îngrădește o serie de drepturi”, transmite europarlamentarul Eugen Tomac și președinte PMP.

„Asistăm la o abordare complet neașteptată de către partea română în ceea ce privește această chestiune. Nu cred că ardea la Kiev să se adopte acum această lege, care evident ne nemulțumește, pentru că noi avem o comunitate de aproape un milion de vorbitori de limba română. Evident că această comunitate are nevoie de educație în limba română, de instrumente care să își păstreze specificul și identitatea culturală.

Din păcate această lege este extrem de rigidă și îngrădește o serie de drepturi. Noi am propus un dialog deschis și constructiv pentru a putea oferi comunității noastre o perspectivă tot mai sigură pentru ca oamenii să se poată dezvolta și păstra specificul la ei acasă acolo unde există acești români de secole. Din păcate, legea este extrem de limitativă al drepturilor. Cred că poziția statului român este extrem de corectă. Va trebui să avem un dialog extrem de aplicat și consistent după ce se încheie războiul”, a declarat Eugen Tomac, la postul B1 TV.

Context

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat noua lege a minorităţilor naţionale, pe fondul unor critici din partea statelor vecine, inclusiv din partea României şi Ungariei. Vezi și: Zelenski promulgă legea minorităților, în ciuda îngrijorărilor transmise din România sau Ungaria

Klaus Iohannis a avut recent o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis că „noua lege a minorităților naționale a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române” și i-a cerut rezolvarea situației, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentŞeful AEP, Constantin Mituleţu-Buică, a demisionat din funcţie
Articolul următorPetru Movilă, PMP: „O mare bilă neagră pentru PSD şi PNL. Un mare rateu pentru MS”