Partidul Mișcarea Populară (PMP) cere Departamentului pentru Situații de Urgență să adapteze strategia de intervenție la situația actuală determinată de creșterea incidenței Covid -19.

Președintele PMP, Eugen Tomac: „Alarmarea populației cu privire la inexistența locurilor în saloanele ATI din spitalele Covid nu este suficientă.

Știm că numărul de medici și personalul medical specializat în terapie intensivă este limitat, la fel și numărul de paturi din spitalele Covid. Totuși, numai în București sunt încă cel puțin alte 30 de spitale în afara celor declarate Covid, care pot fi transformate în spitale Covid, iar secțiile lor ATI pot veni în sprijinul celor de la Colentina și Matei Balș. Pacienții care au nevoie disperată de oxigen nu trebuie ținuți în unitățile de primiri urgențe și în camerele de gardă, căutând paturi libere în spitalele Covid.

Paturi libere nu mai sunt. Medicii și personalul medical sunt epuizați. Trebuie deschise secțiile ATI ale altor spitale, încă nedeclarate spitale Covid, pentru a putea trata rapid pacienții în stare gravă, fără a mai fi nevoie de transport aerian de la un capăt la altul al țării. Inclusiv spitalele private pot fi incluse în sistemul de salvare a vieților pacienților Covid care nu sunt în stare atât de gravă încât să aibă nevoie de intubare, dar care necesită terapie cu oxigen.

PMP cere renunțarea la tactica de sperietoare permanentă a populației și trecerea la un alt plan de acțiune a autorităților, care să vină atât în sprijinul pacienților, cât și al medicilor și personalului medical.

Specialiștii în ATI susțin că mai sunt 2.000 de paturi libere la terapie intensivă, care pot fi puse la dispoziția pacienților Covid 19. Cerem Guvernului să intervină, să se consulte cu medicii specialiști care lucrează direct cu pacienții Covid și să ia de urgență măsuri pentru deschiderea secțiilor ATI care pot veni cu personal specializat în sprijinul cazurilor din ce în ce mai numeroase”, a spus Eugen Tomac, pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Realitatea Din PMP