„(Josep) Borrell s-a dus ca reprezentant al Uniunii Europene, ca ministru de Externe al Uniunii Europene, s-a dus la Moscova câine sur la vânătoare. Și a crezut că, folosind un limbaj de lemn care nu spune nimic, specific european, îl va umili pe (Serghei) Lavrov. În primul rând, umilitor a fost că nu l-a primit Putin pe Înaltul Reprezentant pentru politici externe al Uniunii Europene. În al doilea rând, în conferință de presă cu Lavrov, a spus câteva generalități (…) și s-a referit foarte puțin la Navalnîi, după care Lavrov, în intervenția lui a luat problemele care erau de interes pentru Uniunea Europeană și a dat varianta Moscovei, în timp ce Borrell bătea câmpii cu Cuba,” a declarat fostul președinte al României, Traian Băsecu, la „Legile Puterii”.

„Și i-a spus Lavrov: situația din Siria este așa, iar noi, Uniunea Europeană, avem alte interese față de Rusia. Situația din Libia este așa, iar noi avem cu totul alte interese decât ce face Rusia în Libia. Situația din Orientul Mijlociu este așa, iar Borrell tăcea. Situația cu țările din Parteneriatul Estic, unde Uniunea Europeană dă miliarde, și aici sunt cele șase țări, e vorba de Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Armenia și Georgia. Toate statele din Parteneriatul Estic în afară de Belarus au trupe rusești pe teritoriul lor și Borrell n-a spus nimic. I-a spus însă Lavrov că trebuie să discutăm implicarea Uniunii Europene în statele din fostul URSS,” a notat fostul șef de stat.

„Deci s-a dus nepregătit, ne-a făcut de râs și a arătat că este incompetent pentru această funcție și, mai ales, incapabil să facă față agresivității politicii externe a Rusiei, iar eu am spus-o în diverse comisii și în SEDE și în Comisia de politică externă și în grupul PPE, că de fapt, celebrul „business as usual”  cu Rusia adică facem business cu Rusia, e vecinul nostru și Borrell i-a spus lui Lavrov, ceea ce nu știa Lavrov. Că Rusia este cel mai mare vecin al UE, cât de ridicol a putut să fie omul ăsta. A fost și ministru de Externe al Spaniei. (…) Iar eu le spun europenilor de un an și jumătate, de aproape doi ani că Putin își ține armata și face toate agresiunile în toate cele șase state din Parteneriatul Estic u Uniunea Europeană, unde repet dăm miliarde, pe banii noștri. Pentru că nu vrem să diminuăm importurile de gaze din Rusia. Nu vrem să diminuăm importurile de țiței din Rusia, ba mai facem și câte un Nord Stream 2. Mărim dependența de Rusia și să o pompăm cu bani, pentru ca Putin să își țină armata să intervină și în Siria și în Georgia și în Transnistria și în Ucraina și în Nagorno-Karabah. Le-a fost foarte greu să înțeleagă agresivitatea Rusiei statelor membre. Noi o știm, cei din Est. Vedem ce e la frontiera noastră, că la frontiera noastră e Crimeea. (…) Vedem că Putin a trimis peste noapte două mii de trupe în Nagorno-Karabah acum câteva săptămâni, peste noapte a decis, a făcut-o și toată susținerea asta e cu bani care vin din afacerile cu Uniunea Europeană, dar europenii se fac că nu înțeleg. (…) Eu știu foarte bine cum gândește Putin” a explicat Traian Băsescu. 

Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a avut la începutul săptămânii o intervenție extrem de acidă, în Parlamentul European, la adresa șefului diplomației UE, Josep Borrell, căruia i-a reproșat că vizita sa la Moscova a fost un eșec.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 13 februarie 2021
Articolul următorEXCLUSIV, LEGILE PUTERII Traian Băsescu: Secția Specială nu trebuie desființată