Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 30 aprilie a.c., o convorbire telefonică cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, potrivit realitatea.net

Pe fondul crizei provocate de răspândirea la nivel global a noului coronavirus, care afectează deopotrivă Franța și România, Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești înregistrate, arătând că țara noastră este deplin solidară cu poporul francez în aceste momente dificile.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat convingerea că România și Franța vor depăși această criză și vor putea să-și reconstruiască economiile naționale în beneficiul cetățenilor din cele două state.

Președintele României a subliniat caracterul special, istoric, al relațiilor franco-române, fundamentate pe Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, care a fost reconfirmat la cel mai înalt nivel prin semnarea, în noiembrie 2018, a Declarației Politice dintre România și Franța. 

Președintele Klaus Iohannis a mulțumit Franței pentru ajutorul oferit în repatrierea cetățenilor români aflați în state din afara Uniunii Europene.

Președintele României a prezentat omologului său măsurile luate de țara noastră pentru identificarea și tratarea persoanelor infectate cu coronavirus. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că în România numărul persoanelor infectate și al celor care au decedat este încă în creștere și că, potrivit experților, în țara noastră încă nu s-a atins vârful epidemiei.

Totodată, Președintele României s-a referit la importanta comunitate românească din Franța, ai cărei membri au dovedit solidaritate cu poporul francez. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat implicarea în eforturile de combatere a epidemiei de COVID-19 în Franța a unui număr semnificativ de cadre medicale aparținând comunității românești.

Președintele României a evidențiat necesitatea unui răspuns european solid, organizat și solidar la nivelul Uniunii Europe. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că trebuie să acționăm în comun pentru a construi un sistem de sănătate puternic și sustenabil la nivelul Uniunii Europene.

În ceea ce privește măsurile luate la nivel european cu privire la relansarea economiilor statelor membre, Președintele României a arătat că așteaptă cu interes propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le facă în perioada următoare cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și la Fondul de redresare economică, anunță Administrația prezidențială.

Articolul precedentPMP cere crearea unui portal cu informații în timp real despre COVID-19, defalcate pe județe, localități, cartiere și străzi
Articolul următorSondaj IMAS: Pe cine ar vota românii, la alegerile parlamentare?