Liderul deputaților PMP, Marius Pașcan, a susținut miercuri un discurs dur în plenul Parlamentului, în care a acuzat guvernul de gestionarea deficitară a pandemiei de coronavirus. Deși PMP se află la guvernare, alături de PNL, Pașcan îi acuză pe liberali de o serie de decizii care au dus la situația din prezent, cum ar fi un blat cu PSD la începutul anului pentru anticipate, decizii greșite legate de trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, comunicarea greșită care a dus la o ruptură între cetățeni și autorități, achiziții dubioase.

„Cu tot respectul și deferența privitoare la Guvernul Ludovic Orban, pentru a cărui învestire Partidul Mișcarea Populară a votat de două ori cu succes, gestionarea deficitară a pandemiei se vede și de pe Marte. Trebuie doar să citim cifrele furnizate de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC), din care rezultă că avem în ultimele șase săptămâni cel mai mare număr de infectări și de decese din Uniunea Europeană, raportat la suta de mii de locuitori. Evident, dacă nu luăm în calcul țările mici.

Sunt multe cauze punctuale asupra cărora poate ar merita insistat dar, rezumând actualitatea, există patru rațiuni majore pentru care ne aflăm în această situație:

1. Înțelegerea subterană absolut rușinoasă dintre PSD și PNL, din perioada ianuarie – martie a.c., privind declanșarea alegerilor anticipate. Efectele sunt dublu dezastruoase în privința reacției la pandemie: s-au luat măsuri foarte târziu și am rămas și fără alegeri în două tururi.

2. Derobarea prea rapidă de responsabilitate a actualei Puteri care a impus prea devreme trecerea la ceea ce putem caracteriza drept „experimentul legal” privind Starea de alertă. Această păcătoasă găselniță legală, care nu este prevăzută de Constituția României, a generat multiple momente de vid legislativ cu contestări la Curtea Constituțională a României din partea Avocatei domnului Tăriceanu, doamna Renate Weber.

3. Relaxarea prematură a măsurilor de prevenție sanitară din partea Guvernului, pe fondul presiunilor uriașe venite dinspre unii politicieni iresponsabili ai PSD care amenințau susținut în spațiul public că nu votează Starea de Alertă.

4. Strategia dezastruoasă de comunicare cu românii care a dus la o fractură totală între autorități și cetățeni. Amenzile, amenințările constante și tentativele de a-i speria pe oameni nu au făcut decât să creeze noi falii la nivelul unei societăți și așa predispuse la neîncredere, alimentată și intoxicată cu foarte multe informații false cu caracter manipulatoriu.

În context, putem invoca și procedurile dubioase prin care s-au efectuat netransparent achiziții publice la foc automat, multe în interesul unor speculanți și profitori politici, dispuși să calce pe mormanul de cadavre și suferință publică pentru a-și umple buzunarele, chiar în aceste condiții fataliste, pandemice, după cum rezultă din raportul de specialitate al Curții de Conturi a României. PMP solicită instituțiilor statului să-și facă datoria iar toți cei vinovați, fără excepție, trebuie să răspundă penal. Sunt elemente suplimentare care întregesc un tablou politic sulfuros, care nu face nicio cinste guvernării.

Îi observ însă pe acest fundal pandemic tenebros pe cioclii veseli de la PSD, înzorzonați cu măști cu cioc de Ev Mediu, demne de carnavalurile venețiene, cum jubilează satisfăcuți văzând năpasta care s-a abătut peste țară și calculând, ca niște contabili politici siniștri, nota de plată pe care trebuie să o plătească liberalii pentru imprudența de a-și fi asumat guvernarea fără să aibă majoritate în Parlament. Din postura mea de profesor, le spun și celor de la PSD, precum și celor de la PNL: îmi pare rău, dar ați merita să rămâneți corigenți, să nu treceți examenul electoral al alegerilor locale, care, din păcate, vă preocupă prioritar acum, ignorând suferințele și disperările românilor.

Concluzionez: complicitatea toxică generată de dorința de a polariza politic România între PSD și PNL ne-a adus în situația de a fi oaia neagră a Europei și, mai rău, de a pierde 2.800 de concetățeni de-ai noștri, căzuți fără vreo vină în lupta cu această boală nemiloasă. Dumnezeu să-i odihnească iar pe noi toți să ne binecuvânteze cu înțelepciune și cumpătare. „Țineți cu poporul, toți, ca să nu rătăciți!” (Simion Bărnuțiu)”, a afirmat Marius Pașcan.

Articolul precedentPMP: Elevii români trebuie să beneficieze de condiţii egale pentru învăţătură, indiferent că trăiesc în mediul rural sau în cel urban
Articolul următorLaurențiu Botin: Jocul ielelor. Faza pe televiziuni