Europarlamentarul Eugen Tomac propune înlocuirea lui Lucian Bode din fruntea Internelor, astfel încât dosarul Schengen să fie negociat cu maximă credibilitate în fața oficialilor UE, totul după ce Universitatea Babeș-Bolyai a constat că Bode a plagiat în teza sa de doctorat. Tomac este de părere că Iohannis ar fi trebuit să lanseze o „operațiune politică rapidă” de înlocuire a lui Lucian Bode cu Rareș Bogdan și să-i ofere girul celui din urmă să negocieze dosarul Schengen. „Toți ambasadorii  știu că ministrul nostru are mari vulnerabilități acasă”, spune Eugen Tomac.

„Șansele noastre (n.r.: de aderare la spațiul Schengen) sunt foarte mici, ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să ne batem în fiecare zi. Eu cred că lucrurile sunt departe de a fi soluționate. (…) Dacă nu facem ceea ce trebuie pentru a fi credibili pe plan european, evident că lucrurile nu pot fi schimbate.

Pe 26 începe consiliul informal JAI, acolo unde se poate discuta mult mai pe larg despre șansa noastră de aderare la Schengen. Însă domnul Lucian Bode este cea mai nepotrivită persoană în momentul de față să facă acest lucru. Eu în locul domnului Klaus Iohannis aș fi pus pe primul loc interesul național, l-aș fi rugat pe domnul Bode să se retragă, l-aș fi pus pe Rareș Bogdan – că tot e din partidul lor, care este liderul delegației PPE la UE- și cunoaște bine dosarul Schengen!

Aș fi făcut o operațiune politică rapidă pentru a da mai multă seriozitate întregului demers. Toți ambasadorii  știu că ministrul nostru are mari vulnerabilități acasă și, evident, îl vor trata cu politețe, dar nu se vor angaja în fața domnului Bode”, a spus Eugen Tomac, la postul Digi24.

Eugen Tomac a dezvoltat ulterior pe larg propunerea făcută.

„România are nevoie de un nou ministru de Interne care să gestioneze dosarul aderării la Spaţiul Schengen.

Următoarele luni se vor dovedi cruciale şi nu ne permitem să defilăm cu ministrul de Interne care a „înfrânt” în decembrie 2022. Pe 26 ianuarie, la Stockholm începe Consiliul informal JAI, unde se poate discuta mai pe larg despre șansele aderării României la Schengen.

Lucian Bode poate foarte bine să meargă în instanţă să-şi caute „dreptatea” în privința acuzațiilor cu care se confruntă în țară, dar România nu poate aştepta după el.

Președintele Iohannis – al cărui singur proiect de ţară este pe punctul de a eşua dramatic – trebuie să înţeleagă aceste realităţi şi să acţioneze în consecinţă.

Acum, nu este momentul de calcule electorale sau de acţiuni sentimentale. Ne trebuie rigoare şi hotărâre.

Cea mai bună soluţie în acest moment este un nou ministru de Interne care să negocieze în numele ţării noastre. Având în vedere că este liderul grupului europarlamentarilor PPE din România, Rareş Bogdan poate prelua mai convingător ştafeta pentru câteva luni din postura de ministru de Interne dacă liberalii simt nevoia să-şi păstreze portofoliul.

Mizez pe înţelepciunea Preşedintelui Iohannis, care îşi dă seama, în mod cert, că măcar acest obiectiv al aderării la Schengen trebuie să-l bifeze după două mandate altfel fără nicio realizare. Ne trebuie o acțiune politică rapidă pentru a da mai multă seriozitate întregului demers, pentru că toți ambasadorii și miniștrii știu că ministrul nostru de Interne are mari vulnerabilități acasă”, a concluzionat Tomac.

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentȘedință la Palatul Victoria | Este aprobat Contractul de finanțare cu BEI pentru investiții rutiere – Decizii majore pentru România
Articolul următorBNR, anunțul momentului pentru românii cu rate! Isărescu: „Băncile nu pot da credite dacă nu au profitabilitate”