Turcan: Pentru recalcularea pensiilor, ar trebui ca fiecare Casă de Pensii Teritorială să evalueze aproximativ 6.000 de dosare pe lună

Turcan: De pensiile de serviciu nu s-a atins nimeni până acum, au fost un subiect tabu

„Pensiile vor fi indexate cel puțin cu rata inflației în perioada următoare până vom ajunge la terminarea procesului de recalculare. Nu pot să anticipez un termen în care vom termina recalcularea pentru că este vorba de infrastructura umană, de numărul de persoane angajate în Casele de Pensii,  de dotarea cu echipamente, de digitalizarea sistemului și de comasarea sistemelor integrate pe care le folosesc Casele de Pensii județene cu Casa de Pensii Națională și vreau să ajungem cu toții la cea mai bună variantă de calcul”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, la „Legile Puterii” .

Cât despre recalcularea pensiilor, pentru a fi posibilă, ar fi nevoie ca 6.000 de dosare să fie luate în calcul lunar la fiecare Casă de Pensii județeană, a precizat ea și a adăugat că efortul bugetar pentru susținerea pensiilor ar fi de 138 de miliarde de lei anual. 

În ce privește hotărârea Curții Constituționale de miercuri, care a trimis tema majorării pensiilor către Parlament, ministrul Muncii, a declarat: „Curtea Constituțională statuează că această contestare a majorării cu 14% a punctului de pensie, pe care a făcut-o Guvernul Orban anul trecut, a fost făcută într-o habotnicie politică. Pentru că a fost abrogată o prevedere legală și (n.r. cei care au contestat-o) nu au lăsat nimic în loc. Legislativul a rămas fără normă legală.”

„Parlamentul va putea stabili într-un final cu cât se poate face majorarea pensiilor: dacă se respectă calendarul propus de Guvern, dacă se trece la acea majorare nesustenabilă în momentul de față, cu 40% aruncată permanent în față, dar pentru care nu s-a mișcat un deget,” a precizat Raluca Turcan. 

Oficialul de la Muncă a anunțat la „Legile Puterii” că  se caută soluții pentru rezolvarea problemei pensiilor speciale, deși nu are certitudinea că nu se va lovi de un blocaj din partea Curții Constituționale. 

„De pensiile de serviciu nu s-a atins nimeni până acum. Au fost un subiect tabu, un subiect tabu întărit oarecum și de deciziile Curții Constituționale, care a părut de fiecare dată a apăra niște privilegii. Pentru că așa s-a ajuns la aceste pensii de serviciu, pensii speciale cum le spune toată lumea, prin modificări succesive în Parlament de la un sistem de pensii relativ unitar s-au creat condiții favorizante și am ajuns la anomalii de genul pensii de 78.000, 49.000. 53.000 de lei în România în condițiile în care 900.000 de oameni, după o viață de muncă, primesc 800 de lei,” a subliniat Turcan. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentStelian Ion: Ar fi păcat ca interceptările Serviciilor să nu fie folosite în cazul unor infracțiuni grave
Articolul următorMarian Zlotea, fostul europarlamentar condamnat astăzi, a FUGIT din România