Lucian Iliescu, senator PMP, a lansat un apel către ministerul Educației solicitând ca sănătatea elevilor să fie o prioritate și propune două soluții privind examenul de Evaluare Națională și Bacalaureat 2020: „ECHIVALAREA notelor si lasarea copiilor acasa sau soluția AMANARII pana la toamna a acestor examene”.

„Echivalați notele la materiile de examen si lasați copiii acasa sau amanați pana la toamna aceste examene.

Azi, riscul este prea mare.

Suntem in stare de alerta.

Știe cineva sa ne citeasca in stele evolutia covid-19 in urmatoarele doua luni?

Sunt multe presupuneri dar nimeni nu deține adevarul absolut.

Eu ma refer din nou la examenul de Evaluare Nationala si Bacalaureat 2020.

In mod normal aceste examene TREBUIE sustinute dar situația sociala a tarii impune precauție și masuri de prevenire a covid-19.

Mulți isi dau cu parerea dar conform sondajului facut de Ministerul Educatiei, sunt puține parinți printre respondenti care au copiii in clasa a 8-a si a 12-a, (13-a). Acesti parinți trebuie sa vorbeasca iar parerea lor este cea mai importanta. La fel se intampla si cu cadrele didactice. I-a intrebat cineva daca sunt dispuse sa faca parte fin comisiile de evaluare?

Conform OUG, examenele se vor tine cu 10 copii in clasa pastrand distanța sociala si purtand masca obligatorie. Își imagineaza cineva cum este sa stai in clasa de la ora 7.30 pana la 11.30 cu masca pe fata timp de doua zile? (discutam de copii cu varste intre 14 ani si 18 ani).

Sunt cateva intrebari care asteapta raspuns:

1. Care este procedura prin care se incheie notele in semestrul al doilea?

2. Sunt pregatite spațiile necesare (clase) astfel incat sa se respecte distanțarea sociala?

3. Exista buget alocat pentru echipamente de protecție si igiena pentru fiecare elev si profesor supraveghetor?

4. Exista personal medical in fiecare unitate de invațamnat care sa asiste si sa intervina in caz ca sunt probleme de sanatate?

5. Ministerul Educatiei este pregatit sa acopere necesarul de cadre didactice pentru organizarea acestor examene?

6. Ce se intampla cu acei copii care invata intr-o școala si dau examen intr-o alta școala din lipsa de clase stiindu-se faptul ca avem o singura comisie pe fiecare unitate de invatamant.

7. Cine raspunde de urmarile cauzate de eventualele imbolnaviri?

8. Ce se intampla din puncte de vedere medical cand un copil sta mai mult de doua ore cu masca de protecție pe fata? (ma gandesc la oxigenarea creierului)

Pregatirea elevilor in ultimele doua luni nu a fost la acelasi nivel deoarece nu au avut toti acces la aplicațiile on-line iar acest fapt constituie un stres in educatia copiilor si se va impregna in viitorul lor in caz de nereușită.

Traim o sitiație fara precedent in care terasele, restaurantele, mall-urile sunt închise ca masura de prevenție si raspandire a covid-19 dar in schimb copiii sunt chemați sa dea examene.

Indiferent de decizia finala a Ministerului Educatiei, am ținut sa imi fac datoria de parinte si parlamentar, propunand o soluție care nu este NORMALA dar in starea actuala este cea mai corectă, ECHIVALAREA notelor si lasarea copiilor acasa sau soluția AMANARII pana la toamna a acestor examene.

 
Articolul precedentEmmanuel Macron vrea o ”Europă a sănătăţii” cu ”puteri concrete”
Articolul următorMarius Pașcan, deputat PMP, cere Guvernului mai multă transparenţă în ceea ce priveşte achiziţiile