Sunt tensiuni maxime la Guvern, înainte de introducerea noilor taxe. Executivul vrea să suprataxeze unele venituri, dar și să majoreze impozitele pentru locuințe sau accizele la tutun, lucru care va duce la creșterea prețurilor. Firmele pierd și ele unele facilități fiscale. Negocieri aprinse au loc și astăzi între patronate și guvernanți. Potrivit unor surse, după prima zi de discuții reprezentanții mediului de afaceri au reușit să obțină consens pe anumite cerințe.

Discuţii tensionate la Guvern, pe tema modificărilor din Codul Fiscal. Nicolae Ciucă şi ministrul Finanţelor s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru a discuta despre noile măsuri fiscale, însă, după cinci ore de negocieri, s-a stabilit că discuţiile vor continua şi astăzi.

Maraton de discuții a avut loc la Guvern, pe modificările aduse la codul fiscal. Mediul de afaceri, constructorii și reprezentanții jocurilor de noroc, dar și primarii au vorbit cu premierul despre noile taxe. Unele dintre ele vor intra în vigoare chiar din august. Antreprenorii atrag atenția că statul va pierde mulți bani, iar evaziunea fiscală va crește.

Pe de altă parte, IMM-urile cer taxă de solidaritate de la companiile mari. Și constructorii atrag atenția că din cauza modificărilor aduse în sector România va pierde mulți ingineri. Totodată, primarii micilor localități spun că trebuie să stingă lumina pe stradă din cauza prețurilor la energie și spun că au nevoie de bani de la guvern. De asemenea, șefii marilor orașe spun că prin impozitarea în funcție de grila notarială se vor pierde bani la bugetul local. 

Coaliția de guvernare a stârnit o întreagă revoltă în rândul primarilor care nu sunt de acord cu impozitarea în funcție de grila notarială. Unii dintre edili au mers la guvern să ceară bani în plus la rectificarea bugetară pentru a plăti facturile pentru școli și pentru iluminat public.

Emil Drăghici, președintele Asociației comunelor din România: „Sunteți în situația de a stinge lumina. Nu numai eu, sunt foarte multe comune”.

Constantin Toma: „Dacă s-ar aplica excat cum s-a propus în oug modificările la codul fiscal s-ar crea un adevărat haos, nu ar mai fi nicio predicție vizavi de venituri anul viitor, nu poți să te duci pe grila notarilor, această grilă este până la urmă este o chestie relativă”.

Modificările propuse de Guvern pentru Codul fiscal au creat nemulțumiri imense pentru mediul de afaceri.

Radu Burnete – Confederația patronală Concordia: „O soluție a fost măcar să le ofere posibilitatea companiilor care doresc să opteze pentru impozitul pe profit ca să facă investiții, să deducă acele investiții, să aibă posibilitatea să o facă”.

Patronatele cer o creștere etapizată a accizei la alcool.

Radu Burnete – Concordia: „Am soluție: să crească în august baza accizei și indexarea cu inflația mai încolo, asta este varianta propusă”.

Reprezentanții IMM-urilor spun că guvernul favorizează companiile mari, deși 20% dintre ele sunt pe pierdere. Florin Jianu lansează o provocare către acestea: să vină voluntar cu taxă de solidaritate.

O altă nemulțumire a IMM-urilor vizează contractele part-time, pe care coaliția vrea să le impoziteze tot pentru 8 ore de muncă.

Și jocurile de noroc sunt în vizorul guvernului.

Liviu Popovici – Asociația Romanian Book.makers – jocuri de noroc: „Un jucător vine să dea bani pentru distracție, nu pentru câștig. Dacă firmele de jocuri de noroc ar plăti câștiguri s-ar transforma în instituții de binefacere. Am soluția să se mute sarcina pe organizatori, să plătească taxe de autorizare mai mari și câștigurile extreme să fie impozitate cu 40%”.

La discuții cu premierul au fost și constructorii, care avertizează că noile modificări aduse fiscalității vor alunga inginerii din țară. 

Articolul precedentNoua Lege a Educației: Media claselor V-VIII nu va mai conta la admiterea la liceu în 2023
Articolul următorEuroparlamentarul Eugen Tomac: „O reglementare a salariilor minime la nivel european e absolut necesară pentru români”