Parlamentul European se reunește din nou, joi și vineri, în sesiune plenară care se va desfășura, la fel ca data trecută, în condiții speciale. Zilele acestea, voi participa la mai multe ședinte de pregătire. În această dimineață, voi participa, de la distanță, la ședința grupului PPE.
Sunt câteva subiecte urgente care urmează a fi dezbătute și votate. Printre acestea:

1. Direcționarea a 3 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre să facă față consecințelor pandemiei de COVID-19. Banii vor fi folosiți pentru:

✅ facilitarea constituirii unei rezerve de echipamente și distribuirea resurselor esențiale în întreaga Europă;

✅ măsuri în domeniul migrației, refugiaților și a securității;

✅ asigurarea transportului transfrontalier al pacienților care au nevoie de îngrijiri medicale la spitale care dispun de capacitate;

✅ achiziționarea și distribuția centralizată de echipamente medicale esențiale către spitale și furnizarea în regim de urgență de echipamente de protecție pentru personalul din spitale;

✅ extinderea și transformarea capacităților de producție ale întreprinderilor din UE pentru a asigura producția și distribuția rapidă a echipamentelor și materialelor necesare pentru soluționarea urgentă a penuriei de produse de bază și de medicamente;

✅stimularea dezvoltării rapide de medicamente și de metode de testare;

✅ dezvoltarea, achiziționarea și distribuirea de materiale de testare (kituri de testare, reactivi, hardware).

2. Mobilizarea tuturor resurselor disponibile prin FEDR, Fondul de coeziune și FSE (fără obligația de a respecta cerințele tematice) pentru depăși problemele fără precedent generate de epidemia de COVID-19. Astfel, statele membre vor putea folosi banii pentru a spori și extinde programele de lucru reduse, pentru a oferi sprijin în favoarea capitalului circulant al IMM-urilor și pentru cheltuielile imediate din sectorul sănătății.

De asemenea, vom discuta și vota o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor și familiilor vulnerabile, dar și măsuri specifice pantru atenuarea impactului epidemiei de COVID-19 în sectorul pescuitului și acvaculturii.

Articolul precedentLumina de la poliție
Articolul următorEugen Tomac: Să întâmpinăm Învierea Domnului cu speranță și încredere că vom trece cu bine și de această încercare grea din viața noastră!