Traian Băsescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, îşi propune reducerea poluării în Bucureşti la jumătate prin construirea de micro-termocentrale în co-generare, amplasate în nordul Bucureştiului (pentru cartierele Aviaţiei şi Tei) şi în Titan, cu randament între 70-75%, comparativ cu randamentul actual al CET-urilor, care este de 35-40%, informează Agerpres.

“Asta înseamnă o reducere la jumătate şi respectă obiectivul de reducere masivă a emisiilor de carbon în atmosferă, cu 30-35% a consumului de combustibil pentru încălzirea cartierelor Aviaţiei şi Tei. O altă soluţie legată tot de centrale de mare eficienţă energetică, amplasate pentru a deservi Bucureştiul, este pe locul fostului CET Titan. Deci, cele două centrale termice de mare eficienţă energetică ar trebui să furnizeze energie electrică în sistemul energetic naţional şi încălzire pentru cartierele din nordul Capitalei şi pentru Titan”, a precizat Băsescu la o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Un al doilea obiectiv, a adăugat Băsescu, este găsirea unei soluţii care să nu ducă la săparea întregului oraş în vederea înlocuirii magistralei principale a RADET-ului.

“Este o magistrală inelară care are în total 935 de kilometri, magistrală telescopică, adică începe de la un diametru mare de primire a agentului termic din CET-uri şi pe măsură ce avansează, iar în cercul acesta se conectează cartierele pentru distribuţie, diametrul se reduce. (…) Am discutat cu oameni care instalează conducta BRUA (magistrală care aduce gaze din Azerbaidjan, trece prin Bulgaria, România, Ungaria, Austria – n.r.), care are diametrul asemănător de 800 milimetri şi ei montează 3-4 kilometri pe săptămână. Aici discutăm de 12 kilometri. Avem specialişti în montare de magistrală. Avem şansa uriaşă să rezolvăm încălzirea la aproape jumătate din Bucureşti cu o conductă nouă, în condiţiile în care nu ar trebui să săpăm un metru în bulevardele Bucureştiului, pentru că există de-a lungul Dâmboviţei casetă liberă pe care să tragi o magistrală cu diametru de 800 la 1.000 de milimetri şi pe drum sunt şi staţii de transformare. Ar fi o investiţie rapidă”, a arătat fostul preşedinte.

Acesta s-a referit şi la costuri.

“Când socotim preţurile la termocentrale de mare eficienţă energetică, trebuie socotit un milion la megawat, deci centrala din nord ar costa 110 milioane, centrala de la Titan ar costa 40-50 de milioane. Kilometrul de conductă pentru termoficare cu diametru de 800 la 1.000 de milimetri costă 550.000 de dolari. Asta înseamnă că ne-ar trebui pentru a achiziţiona conducta de la CET Grozăveşti la CET Sud circa 7 milioane de euro. Punem manopera şi spunem că proiectul ar costa 10 milioane de euro, fără racordări. Putem adăuga şi aici 5 milioane de euro şi cu asta am rezolva încălzirea a jumătate din Bucureşti, pe varianta unei conducte sigure pentru următorii 15 ani. Asta ar fi o altă soluţie de eliminare a pierderilor pentru aproape jumătate din Bucureşti, de furnizare a unui serviciu de bună calitate şi de reducere a consumurilor de combustibili fosili în CET Grozăveşti şi CET Sud”, a mai precizat Băsescu.

Fostul preşedinte mai propune şi utilizarea energiei solare pentru asigurarea încălzirii locuinţelor din Capitală.

“Bucureştiul e copt de soare, cel puţin opt luni din 12. Asta înseamnă că putem să asigurăm încălzirea locuinţelor de la soare şi în producţie internă Romstal produce toate categoriile de celule de captare a energiei solare pentru încălzirea locuinţelor, de la celule mici, care au o putere de 900 de waţi şi costă 2.000 de lei celula. Asta înseamnă că un apartament cu două camere se poate încălzi cu o singură celulă destinată încălzirii. Acest panou solar furnizează 180 de litri de apă fierbinte pe zi, costă 2.000 de lei. Panourile pentru penthouse-uri costă până la 6.800 de lei. Panourile pot fi montate pe casă, în balcon sau în faţa casei. Asta înseamnă că am putea să socotim, la nivelul Capitalei, o medie de 3.500 de lei pe locuinţă şi am făcut şi socoteala câte locuinţe avem. În Bucureşti avem 109.194 de clădiri, din care 726.987 de locuinţe. Dacă luăm preţul mediu de 3.500 de lei pe fiecare locuinţă, constatăm că am avea un cost de 2,5 miliarde de lei pentru a monta, la toate apartamentele, o celulă de încălzire a apei calde menajere de tip Romstal, cel puţin 8 luni din 12. Asta înseamnă în euro o jumătate de miliard, bani pe care îi putem obţine cu mare uşurinţă şi din programul de mediu, şi din programul de dezvoltare durabilă”, a indicat Băsescu.

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentNoi dezvăluiri care zdruncină România: mesajul șocant transmis lui Băsescu la o petrecere de rang înalt
Articolul următorMarius Pașcan, candidatul PMP la primăria Tg. Mureș: Să nu vă mire că românii își pierd tot mai mult încrederea în politicieni!