Renumitul economist Nouriel Roubini, cel care a prognozat producerea crizei economice mondiale din 2008, susțiune că omenirea se îndreaptă spre un scenariu cel puțin de aceeași amploare. Contrar a ceea ce susțin alți economiști, cel poreclit “Dr.Doom” a explicat că recesiune nu va fi nici uşoară, nici de scurtă durată 

„Ideea că (recesiunea – n. red.) va fi scurtă şi superficială este total delirantă”, a afirmat Nouriel Roubini, potrivit Bloomberg.

Roubini a indicat printre motivele de temere faptul că ratele datoriilor au atins niveluri istorice de 420% pentru economiile avansate şi continuă să crească, în timp ce schemele de ajutorare din timpul pandemiei au dus la apariția unor „corporaţii zombie” care pun sănătatea economiei în pericol.

 

Făcând o comparație cu precedentele criza financiare majore, Roubini a avertizat că în prezent există un cumul de factori ce provoacă deja stagflaţia (creșterea inflației în paralel cu scăderea economică). Spre deosebire de actuala situație, la criza din anii 1970 ratele datoriilor erau scăzute, iar în timpul crizei financiare din 2008 inflația a scăzut.

Avertismentul lui Nourile Roubini contrazice alte predicţii de pe Wall Street pentru o recesiune uşoară, inclusiv cele de la Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Pimco, Nomura şi Larry Fink de la BlackRock.

Articolul precedentLiderul PMP Eugen Tomac: ”M-a deranjat teribil faptul că nimeni din statul român nu a avut bunul simț să iasă și să-i spună lui Viktor Orban că România nu face jocul Rusiei”
Articolul următorPreședintele executiv al PMP, Petru Movilă: Ministrul Alexandru Rafila – ziua, gafa şi bâlba!