Un grup de 10 cetățeni români au cerut sprijin pentru repatriere după cutremurul violent din Turcia. Cei 9 studenți și profesorul lor se află chiar în zona în care s-a produs seismul. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a fost trimisă o echipă consulară mobilă la fața locului pentru a fi recuperați.

 

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat luni că un grup de 10 români au cerut sprijin pentru repatriere. Aceștia se află chiar în zona în care a avut loc cutremurul, în Kahramanmaraş, sudul Turciei. Este vorba despre un profesor și 9 studenți Erasmus aflați în Turcia în momentul producerii cutremurului violent, de peste 7,4 grade pe Richter, soldat cu un număr uriaș de victime: sute de morți și mii de răniți.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023.

Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România. 

Până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune.

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726.

Articolul precedentEugen Tomac: Domnul Diaconescu susține o cauză pierdută. Partidul are o conducere legitimă
Articolul următorEugen Tomac a sesizat CJUE în urma blocării aderării României la Schengen – Europarlamentarul cere anularea deciziei Consiliului JAI