Europarlamentarul PPE, Eugen Tomac, face un apel fierbinte către autoritățile române să nu mai ignore agricultura românească și să ia masuri de urgență. El susține că fermierii au nevoie de mai multe subvenții și de un Plan național care să asigure predictibilitate și rentabilizare producției interne.
În opinia sa Agricultura modernă nu se face după ureche și de aceea promisiunile fără acoperire trebuie să înceteze pentru că ”Agricultorii români au nevoie de soluții, nu de demagogie politică.”:
”Avem în România toate condițiile naturale pentru ca noi, românii, să ducem o viață bună.
Să mâncăm bine și sănătos.
Avem sol bogat şi roditor. Suntem în topul țărilor cu cea mai întinsă suprafață arabilă din Europa. Avem un potențial agricol uriaș.
Cu toate acestea, agricultura şi producția românească de alimente rămân un paradox.
Fructele pe care le mâncăm zilnic nu sunt românești. 80% dintre fructele din magazine sunt produse in alte tari. În 2021, România a fost cel mai mare importator de fructe şi legume proaspete din sud-estul Europei.
Producem roșii în România, însă în cele din urmă, mâncăm roșii din Italia, Spania sau Turcia. România importă roșii străine în valoare de 113 milioane de euro anual.
Cartoful este nelipsit din bucătăria noastră. Însă 60% din cartofii pe care ii găsim în comerț sunt cartofi din import. Astfel, românii ajung să plătească anual peste 64 milioane de euro producătorilor străini.
În total, peste 60,7 miliarde de euro pleacă din ţară, în buzunarele altora.
De ce? Pentru că agricultura românească a fost constant şi continuu subfinanțată.
Pentru că statul nu a avut şi nu are o viziune şi o strategie de dezvoltare pe termen mediu si lung.
Fermierii noștri nu au tehnologia necesară pentru producție, stocare şi procesare. Nu avem sisteme de irigație eficiente, nici destule sere încălzite.
Prin urmare, produsele românești se vând ori la preț prea mare la raft, ori nu intra deloc pe rafturile magazinelor. Iar la export – același lucru: fermierii romani sunt obligați să își vândă produsele la preț mic doar ca sa nu rămână cu marfa nevândută.
Agricultura moderna nu se face după ureche.
Statul trebuie sa facă mai mult pentru agricultura şi producția românească. Avem nevoie de mai multe subvenții pentru fermieri si de un plan național care sa asigure predictibilitate si rentabilitatea produselor românești.
Promisiunile nu țin de foame. Agricultorii românii au nevoie de soluții, nu de demagogie politică.”, a spus Eugen Tomac.
Sursa: Realitatea Din PMP