Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a declarat miercuri, la B1 TV, că există perspectiva unei ofensive ruse dinspre est spre vest la începutul anului viitor:
Acesta a făcut declarațiile în contextul crizei migranților care forțează granița dintre Belarus și Polonia: „Lumea este mult mai intercondiționată astăzi. Folosind mijloace de război hibrid și amenințare latentă, de tipul mobilizare a 100.000 de militari la frontiera cu Belarus sau a Ucrainei, lăsarea în urmă a armamentului convențional după exerciții militare ale Federației Ruse, un anumit tip de gestică, mobilizarea trupelor speciale care pot din Federația Rusă desfășurarea operațiunilor pe timp de noapte sunt semnale cu dublu sens care alertează NATO și dau un semnal de încurajare din zonele din proximitatea estică a alianței nord-atlantice în legătură cu un anumit tip de mobilizare.
Articolul 4 este pregătirea politică pentru articolul 5, este alerta timpurie prin care un stat NATO care se simte amenințat cere discutarea acestui subiect și o poziție comună în NATO. România în NATO, trebuie să își afirme rolul și să se poziționeze.
Trebuie să vedem nivelul la care NATO se adună, la nivel de ambasadori sau la nivel de șefi de state și de Guvern. Perspectivele unei ofensive ruse plecând de la poziționările militare mai ales din această perioadă, la începutul anului viitor”, a declarat Cristian Diaconescu.
Chiar dacă mulți refugiați nu participă la violențe, grănicerii beiloruși le blochează retragerea din zona de conflict.
Trupele lui Lukașenko blocând retragerea refugiaților din zona de conflict
Ministerul Apărării din Polonia susține că securiști bieloruși sunt infiltrați printre migranți și-i instruiesc și coordonează atacurile de la granița celor două țări.
În urma evenimentele, un soldat polonez a fost grav rănit cu o piatră, iar corespondenții din partea CNN au relatat că gazele folosite de tunurile de apă conțin substanțe lacrimogene.
Sursa: Realitatea Din PMP