Uniunea Europeană va oferi termocentralelor, care produc energie electrică pe baza arderii gazului, o etichetă ecologică, a  anunțat Dan Motreanu  vicepreședintele Comisiei pentru Mediu (ENVI) din Parlamentul European. „Uniunea Europeană intenționează să eticheteze unele centrale electrice pe gaz ca fiind investiții durabile, după ce o propunere inițială de a le nega eticheta verde s-a confruntat cu o reacție negativă din partea unui grup de 10 state membre în Consiliul UE, printre care și România”

Propunerea actualizată face parte din Taxonomie, noua legislație UE care definește ce activități economice pot fi considerate în Europa investiții durabile începând cu anul viitor, cu scopul de a stimula investițiile sectorului privat în proiecte ecologice și durabile. Comisia intenționează să finalizeze regulile taxonomiei până pe 21 Aprilie.

Conform proiectului de raport, explică Dan Motreanu, centralele pe gaz care generează electricitate și asigură, de asemenea, încălzire sau răcire pot fi clasificate drept investiții ecologice dacă înlocuiesc o instalație pe bază de combustibili fosili (cărbune, gaz) cu emisii ridicate și duc la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de cel puțin 50% pe kilowatt-oră (kWh) de energie produsă. Centrala trebuie să funcționeze până în 2025, să aibă potențialul de a folosi combustibili cu emisii reduse de carbon în viitor și nu să emită mai mult de 270 de grame de CO2 echivalent pe kWh de energie.

În ceea ce privește centralele pe gaz care produc energie electrică sau cele care asigură, de asemenea, încălzire sau răcire, dar care nu înlocuiesc o instalație mai poluantă, vicepreședintele ENVI explică că Executivul European și-a menținut planul de a restricționa eticheta verde la instalațiile cu emisii sub 100g de CO2 echivalent pe kWh. Asta înseamnă că centralele electrice pe gaz care funcționează acum ar trebui să adauge noile tehnologii pentru captarea emisiilor (CCU și CCS) pentru a se califica pentru etichetarea ecologică.

„Gazul natural este un combustibil fosil care produce aproximativ jumătate din emisiile de dioxid de carbon (CO2) ale cărbunelui atunci când este ars într-o centrală electrică. Țări precum România, Polonia și Germania intenționează să folosească gazul pentru a elimina cărbunele din sistemul energetic si a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, conform cu obiectivele Pactul Ecologic European”, spune Dan Motreanu.

 

 

 

Articolul precedentFosta conducere ROMPREST, comportament de tip MAFIOT. INTERLOPII au intrat cu mașina în grupul jurnaliștilor
Articolul următorCulisele Statului Paralel: Cum a fost prădat patrimoniul Costineștiului de către foști șefi al BTT