Eurodeputatul PPE Eugen Tomac a cerut duminică pedepsirea preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru vieţile distruse în războiul din Ucraina. Apelul său intervine cu ocazia comemorării deportărilor staliniste din iunie 1941, anunță agerpres.

”Acum un an, în piaţa Solidarităţii din faţa Parlamentului European de la Bruxelles, răsunau numele a sute de #victime ale deportărilor staliniste din iunie 1941. O acţiune cutremurătoare ce ne amintea despre tragedia pe care au trăit-o peste 30.000 de români din #Basarabia, Nordul Bucovinei şi Herţa. Nu ne imaginam atunci că vom vedea în vremea noastră, la distanţă de niciun an, oameni ce trăiesc o tragedie similară. Stalin are astăzi un urmaş la Moscova, un criminal la fel de hidos ce asupreşte şi omoară oameni nevinovaţi. Iunie 1940 nu mai este astăzi doar o amintire. Este o realitate înspăimântătoare pe care nu avem dreptul să o urmărim neputincioşi. Putin trebuie să fie pedepsit cu aceeaşi cruzime cu care el frânge destine”, a scris Tomac pe pagina sa de Facebook.

Parlamentul European a organizat la 15 iunie 2021 o ceremonie de comemorare a deportărilor sovietice în masă în Europa Centrală şi de Est. Preşedintele de atunci al Parlamentului European, David Sassoli, a citit 25 din sutele de nume ale victimelor regimului sovietic care au fost amintite în Piaţa Solidarităţii din faţa sediului din Bruxelles al Legislativului UE, la împlinirea anul trecut a 80 de ani de la valurile deportărilor staliniste din iunie 1941.

La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

 

 

 

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentPreședintele francez, Emmanuel Macron, vizită oficială în România
Articolul următorAnaliză CNN: Scopul final al lui Putin este restaurarea Imperiului Rus