Statele Uniunii Europene își dau, din nou, dovada unității, votând în unanimitate un acord privind sancționarea Rusiei, a scris eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), într-o postare pe Facebook, salutând acordul politic al miniștrilor de externe europeni cu privire la noi măsuri restrictive la adresa Moscovei.
“Această decizie vine ca urmare a procesului inechitabil și detenției lui Alexei Navalnîi, a încălcărilor grave ale drepturilor omului (precum dreptul legitim la protest pașnic) și a călătoriei Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, la Moscova, când ni s-a arătat fățiș cât de interesat este guvernul rus de menținerea unor relații normale, de bună vecinătate cu UE, bazate pe dialog și respect comun”, a afirmat Tomac, citat de caleaeuropeana.ro.
“Astăzi, Uniunea a transmis un semnal de solidaritate pentru societatea civilă democratică din Rusia și de condamnare pentru regimul lui Putin. Dictatura nu are șanse să reziste într-o lume democratică construită în jurul valorilor europene. Este total greșit faptul că rămân profund divergente opiniile privind gazoductul Nord Stream 2. Trebuie să reținem că atât timp cât interesele europene nu converg, vom continua să îi acordăm lui Putin șansa de a interveni „după bunul plac” în casa noastră”, a conchis el.
Potrivit Reuters, la reuniunea miniştrilor de externe din Uniunea Europeană nu au fost discutate nume, dar surse diplomatice susţin că vor fi vizaţi şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general.
S-a ajuns la un “acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni ţintite în cursul reuniunii şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni.
Potrivit AFP, care citează diplomaţi europeni, pe listă nu s-ar afla niciun oligarh rus.
Dpa scrie că Uniunea Europeană ar urma să folosească noul său instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de când a fost prevăzut.
UE a recurs deja la măsuri punitive din cauza rolului Moscovei în conflictul din Ucraina şi a otrăvirii lui Aleksei Navalnîi din luna august a anului trecut.
Rusia a ameninţat că va adopta măsuri similare dacă UE adoptă noi sancţiuni.
Discuția cu privire la relațiile UE cu Rusia are loc în contextul vizitei Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, la Moscova (5-6 februarie 2021) și în pregătirea dezbaterilor pe subiect din cadrul Consiliului European din martie 2021. Vizita șefului diplomației europene la Moscova a produs un larg ecou și critici cu privire la o umilire diplomatică a Uniunii Europene.
Sursa: Realitatea Din PMP