Parlamentul European a votat în favoarea unei Rezoluției ce prevede înlesnirea mobilității lucrătorilor in interiorul Uniunii Europene, prin care lucrătorilor sa le fie asigurate condiții de concurență loială și de mobilitate echitabilă, oferindu-le instrumente capabile să le garanteze securitatea juridică, protecția drepturilor și beneficii de asigurare socială, a anunțat joi europarlamentarul Dan Motreanu.
“Lucrătorii mobili și transfrontalieri au jucat un rol-cheie în timpul pandemiei de COVID-19, în special în agricultură și industria alimentară, servicii sociale și de sănătate, construcții și transporturi. Astfel, dorim să garantăm lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri condiții de muncă decente și condiții sociale egale la muncă egală în orice stat UE si-ar desfășura activitatea. Cardul european de securitate socială îi va ajuta pe lucrători să își urmărească sumele cu care au contribuit la asigurările sociale și să își ceară mai ușor drepturile de pensie, facilitând portabilitatea acestora, dar va contribui și la: impunerea mai riguroasă a respectării normelor UE privind mobilitatea forței de muncă; o mai bună coordonare a securității sociale pe piața muncii pentru a asigura condiții de concurență loială în UE; verificarea în timp real a statutului de asigurare și a contribuțiilor lucrătorilor mobili de către inspectoratele de muncă și organismele de asigurări sociale naționale; prevenirea abuzurilor și a fraudei sociale, contribuind astfel la combaterea muncii nedeclarate și a nerespectării mecanismelor de stabilire a salariilor existente în țara gazdă și a obligațiilor legate de contribuțiile la asigurările sociale”, afirmă Motreanu.
17 milioane de cetățeni ai UE locuiesc și lucrează într-un alt stat membru decât cel de origine (3,9 % din totalul forței de muncă europene în 2018). Peste 2,3 milioane de lucrători detașați își desfășoară activitatea în altă țară din Uniune. Se estimează că în UE sunt angajați anual între 800 000 și 1 milion de lucrători sezonieri, în special în sectorul agroalimentar. 1,5 milioane de lucrători transfrontalieri traversează frontiera zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână pentru a merge la serviciu într-un alt stat membru.
Sursa: Realitatea de Giurgiu