Nu există niciun risc pe care Austria sa-l reclame, în cazul în care Bulgaria, România și Grecia decid să încheie un acord trilateral pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre dintre cele trei state. Acest lucru a fost afirmat de eurodeputatul român Eugen Tomac într-un interviu acordat BTA.

Potrivit acestuia, pentru o astfel de acțiune nu este necesară nici aprobarea Comisiei Europene. “Aceasta trebuie doar să fie informată”, explică Tomac, adăugând că “aceasta este o soluție naturală la care guvernele noastre pot recurge, având în vedere umilința la care cetățenii români și bulgari au fost supuși atâția ani”.

În răspunsul la o întrebare a BTA, eurodeputatul din Partidul Popular European a exprimat opinia că guvernele României și Bulgariei nu au avut o strategie comună pentru Schengen până în 2022 și comunicarea dintre București și Sofia cu privire la acest aspect a fost “superficială”.

Următorul interviu este cel acordat de Eugen Tomac pentru BTA. Acesta este al doilea interviu dintr-o serie de interviuri cu eurodeputații români din diferite grupuri politice din PE cu accent pe Schengen. 

Este realistica aceasta ideea lui domnul Dacian Ciolos pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre Schengen la intrarea în Grecia pentru români și bulgari? Iar Mini Schengen? Intre Romania si Bulgaria?
 
De fapt, nu este o idee deloc nouă. Propunerea desființării frontierelor dintre statele noastre a fost înaintată imediat după decizia Consiliului JAI de anul trecut, când ne-a fost refuzată intrarea în spațiul Schengen. Astăzi, statele noastre sunt deja în Schengen, însă parţial. Având în vedere că Grecia nu are graniță directă cu niciun alt stat membru al UE în afara Bulgariei, este nevoie doar de un acord trilateral intre statele implicate. Nici măcar nu este nevoie de acordul Comisiei Europene. Comisia trebuie doar notificata. Nu există niciun risc pe care Austria ar putea să îl reclame. Nu consider că o astfel de decizie incomodează pe cineva. Este o soluție firească la care guvernele noastre pot recurge având în vedere umilința la care au fost supuși cetățenii români și bulgari timp de atâţia ani.
 
 
 Ce trebuie si pot sa fac împreună Romania si Bulgaria de acum mai departe?
 
În primul rând, trebuie spus că Guvernele României nu au avut până în 2022 o strategie comună cu Guvernele Bulgariei, iar comunicarea între București și Sofia pe acest dosar a fost superficială. Este o greșeală ce trebuie corectată. Bineînţeles, că o poziţie comună, o strategie comună de acţiune ar putea aduce rezultate mai bune într-un timp mai scurt.  
 
Aderam pana sfarsitul acestui an si cu frontierele terestre?
 
Dacă în Consiliul JAI din 4 martie 2023 nu se ia decizia intrării terestre a României și Bulgariei începând de la 1 ianuarie 2025, în mod absolut sigur anul viitor nu se mai întâmplă nimic.
 
Mai ales că Belgia, țară care conduce Consiliul UE are alegeri parlamentare în aceeași zi cu alegerile europarlamentare din 9 iunie. Rămâne de văzut dacă aceasta va decide să introducă pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie intrarea noastră terestră.
 
Cum trebuie si pot fi rezolvate problemele fermierilor in Romania? Ce sunt soluțiile?
 
Criza fermierilor are nevoie de un răspuns european. Războiul din Ucraina a afectat economia agricolă din toate statele, însă România şi Bulgaria sunt în prima linie. Noi trebuie să facem față unor cantități nemaiîntâlnite de produse ucrainene care intră pe piața noastră la prețuri mult mai mici. Aici sunt două probleme mari – energie mai scumpă şi concurența neloială. Comisia a tăcut prea mult. E timpul să acționeze. Agricultorii au nevoie de subvenții mai mari, de apă gratuită pentru irigări, de eliminarea accizelor la motorină pentru utilajele ce desfășoară activități agricole. Soluţii sunt, este nevoie doar de voinţă politică.  
 
Trebuie sa fie ceruta demisia comisarul agriculturii? Ministrul Agriculturii a făcut aluzie
 
Blocajul vine de la Comisie, actualul Comisar nu a luat nicio măsură, prin urmare este firesc că se cere sancționarea acestuia.
 
Ne aflam intr-un an de alegeri. Ce așteptați, mai ales de la alegerile europene?
 
Sper în primul rând să avem prezentă masivă la vot în toate statele europene, sper cu precădere la o participare mare a tinerilor, întrucât ei sunt decidenții de mâine. Aceste alegeri vin într-un context foarte dificil şi este evident că efortul de convinge cetățenii europeni de importanța acestui scrutin este cu atât mai mare. Pentru aste esențial să combatem dezinformarea, să compromitem mesajele partidelor extremiste, să explicăm, să vorbim cu oamenii, să avem proiecte convingătoare şi să ne urmărim cu onestitate obiectivele.

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentSondajul care dinamitează clasa politică: pe cine vor românii la Cotroceni
Articolul următorSorin Grindeanu, față în față cu Anca Alexandrescu: Nimeni din partea Realitatea Plus n-a făcut presiuni asupra mea pe subiectul Romprest