Președintele PMP, Cristian Diaconescu, susține că amânarea exasperantă a dosarului Revoluției, la 32 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, înseamnă ”stat eșuat”. Toate încercările ratate ale organelor de anchetă de a aduce adevărul românilor au evidențiat neputința justiției. Un sistem bine plătit, cu o infrastructură bine finanțată, dar incapabil să facă dreptate într-un dosar emblemă al României post-dictatură.
Președintele PMP Cristian Diaconescu susține că este nevoie de un restart al justiției din România, aflată într-un periculoasă pantă de lipsă de încredere, cu efecte asupra funcționării însuși, a statul de drept.
„Veșnicile tergiversări ale desființării Secției speciale de anchetă a magistraților, lupta dintre diferiți factori politici pentru controlul justiției, abandonarea campaniei de luptă împotriva corupției, nu sunt decât semnale privind incapacitatea statului român de a gestiona democrația din țara noastră”, a subliniat Cristian Diaconescu.
Liderul PMP solicită noului Guvern să stabilească, printre priorități, reforma profundă a justiției, ca element de redare a încredere în statul de drept. ”Să nu uităm că această reformă este o condiție sine qua non pentru atragerea fondurilor din PNRR”, a precizat domnul Diaconescu.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis miercuri, printr-o sentință definitivă, ca dosarul Revoluției din decembrie 1989 să se întoarcă la Parchetul Militar, potrivit minutei de ședință. În octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90.
Sursa: Realitatea Din PMP