Problema regiunii transnistrene şi staţionarea armatei rusești pe teritoriul Republicii Moldova poate fi soluţionată prin alierea Republicii Moldova cu Occidentul, a declarat fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, care a participat la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
„Este nevoie de parteneriat. În primul rând, este nevoie ca Republica Moldova, consecvent şi pe o perioadă destul de lungă de timp, verificabilă din punct de vedere al predictibilităţii, să se alieze cu Occidentul. Atâta vreme cât rămâne singură pe acest subiect în faţa Moscovei, după părerea mea, nu are mari şanse. În al doilea rând, evident, această alianţă cu Occidentul, în mod categoric cuprinzând România, trebuie să fie făcută în aşa fel încât să genereze un plan şi un proiect care să fie implementabil, nu numai în legătură cu Transnistria, ci şi în legătură cu întreaga securitate a Republicii Moldova şi regională. Dar într-adevăr, organizaţiile internaţionale sunt o etapă absolut necesară din acest punct de vedere. Dar dacă nu există un anumit tip de consecvenţă, putem ajunge la situaţii paradoxale”, a declarat fostul ministru de Externe de la Bucureşti, Cristian Diaconescu, la Punctul pe Azi.
În context, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi, a menţionat că Republica Moldova doreşte rezolvarea problemei transnistrene pe cale paşnică, prin negocieri.
„Eu nu cunosc niciun precedent ca în Republica Moldova să aibă loc nişte discuţii deschise, informale, ca să ajungem la un consens naţional, care sunt acele condiţii în urma respectării cărora, de exemplu, Federaţia Rusă îşi va evacua trupele. Noi doar nu examinăm scenariul când armata noastră naţională să pornească operaţiunea de restabilire a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Noi sincer pledăm pentru soluţii paşnice. Dar pentru ca aceste soluţii să fie realizabile, trebuie să îţi faci tema de acasă în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi funcţionarea unui stat de drept”, a declarat, în platoul TVR Moldova, deputatul PAS, Oazu Nantoi.
De cealaltă parte, fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, spune că problema trebuie rezolvată din interior, astfel încât corupţia să fie eliminată atât din Republica Moldova, cât şi din regiunea transnistreană.
„Rezolvăm problema cu corupţia, ce se întâmplă? Armata sau Federaţia Rusă îşi va retrage forţele militare din Transnistria? În loc să punem problema astfel, de ce în acea parte a Republicii Moldova, Transnistria, corupţia înfloreşte şi generează şi la Chişinău? Chiar recent am rămas stupefiat când am citit că Sheriful importă petrol din România fără a plăti taxe Republicii Moldova, petrol care alimentează armata a 14-a”, a menţionat Iurie Reniţă.
Sursa: Realitatea Din PMP