Adjunctul atașatului militar din Ambasada României la Moscova a fost declarat persona non grata în Rusia, iar fostul ministru Cristian Diaconescu, actual președinte al PMP, a explicat că este vorba de o reacție în oglindă la expulzarea lui Alexey Grishaev, care avea același rang cu diplomatul român în cauză.

Întrebat marți în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Andreea Moraru în ce cheie ar trebui să privim expulzarea diplomatului român, având în vedere că decizia Moscovei vine la o zi după Summitul B9, unde s-a vorbit inclusiv despre acțiunile Rusiei în regiune, fostul ministru de Externe a explicat: „După părerea mea, sunt două acțiuni distincte. Ministerul de externe rus a înțeles să retalieze în ceea ce privește măsurile luate de Ministerul de Externe de la București, reacția este în oglindă, practic, declarând persona non grata un diplomat român de același rang cu cel care a fost trimis acasă de la București. Din acest punct de vedere, într-adevăr, poate fi o practică în multe cazuri. Sigur, nu este de dorit, pentru că această contrareacție, practic, nu arată faptul că diplomația română s-ar fi situat într-o altă zonă de activitate decât cea legală, corectă și în respectarea prevederilor Convenției de la Viena, deci nu trebuie înțeles faptul că aceeași categorie de argumente la baza declarării persona non grata a diplomatului rus de la București sunt echivalente cu argumentația în ceea ce îl privește pe diplomatul român. Nu, este un gest care, repet, în practica diplomatică există, un gest de răspuns, în egală măsură care nu s motivează și aici este situația”.

„În ceea ce privește ce s-a discutat la București privind securitatea și stabilitatea regională, aici lucrurile sunt mult mai complicate și, din această perspectivă, solidaritatea flancului estic, după părerea mea, reprezintă un semnal extraordinar în ceea ce privește perspectivele de stabilitate în zona Mării Negre, care arată și semnalul președintelui american în acest sens. Aș dori și o reacție europeană ceva mai clară și substanțială, pentru că discutăm de frontiera Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene, și orice problemă care ar periclita această zonă în mod sigur s-ar transfera și spre centrul Europei. Mi-aș dori europeni mai activi atunci când este vorba de sprijinirea României, Poloniei sau a statelor baltice în privința securității și a unui raport oarecum asimetric în ceea ce privește Marea Baltică în comparație cu Marea Neagră”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentPreședinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, lauda Romania si progresele din PNRR, după întâlnirea cu premierul Cîțu
Articolul următorIohannis a promulgat legea prin care sunt aduse modificări SUBSTANȚIALE Codului de procedură penală