Parchetului General a început ancheta în dosarul declaraţiilor false de necolaborare cu Securitatea pe care le-a depus pe proprie răspundere Traian Băsescu înainte de a ajunge preşedinte, parlamentar şi europarlamentar, informează Antena3. Decizia vine ca urmare a plângerii formulate de Grupul de Investigaţii Politice (GIP) în data de 13 iulie 2020.

GIP a sesizat Parchetul în legătură cu faptul că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European.

Având în vedere decizia Curţii de Apel Bucureşti din 20 septembrie 2019 care a constatat calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al Securităţii este logic că Băsescu a minţit în toate declaraţiile pe propria răspundere prin care a consemnat că nu a colaborat cu Securitatea.

Judecătorul a stabilit că Băsescu – Petrov „a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Hotărârea Curții de Apel a constatat o situație juridică existentă deja: Traian Băsescu știa că a fost informator al Securității și, cu toate acestea, a declarat pe proprie răspundere că nu a colaborat cu Securitatea.

Băsescu a prezentat ca adevărată o faptă mincinoasă (necolaborarea sa cu Securitatea ca politie politică) în scopul obținerii prin fraudă și sperjur a funcțiilor de președinte, parlamentar și parlamentar european.

Ancheta este “in rem”, cu privire la faptă, Traian Băsescu având doar calitatea de martor deocamdată. Este însă puţin probabil ca fostul preşedinte să fie pus sub urmărire penală, pentru că declaraţiile au fost depuse când nu exista o decizie definitivă a instanţei pentru constatarea calităţii de colaborator.

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentRaed Arafat: „Începerea vaccinării nu înseamnă reducerea măsurilor și nu înseamnă că suntem ok”
Articolul următorRomânia, acaparată de caracatița Mossadului. Cine se află în spatele retrocedărilor cu cântec și cum au ajuns proprietățile românești pe mâna străinilor