Partidul Mișcarea Populară solicită restaurarea „Hotelului Concordia” şi transformarea sa într-un muzeu al Unirii Principatelor Române.

“În contextul sărbătoririi a 164 de ani de la înfăptuirii Unirii Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în numele Partidului Mişcarea Populară vă solicit să demaraţi demersurile pentru cumpărarea, restaurarea şi transformarea „Hotelului Concordia” (cel la care s-au semnat documentele Unirii) în „Muzeul Unirii Principatelor Române”.

În acest moment, clădirea monument istoric „Hotel Concordia”, situată pe strada Smârdan numărul 39, reprezintă o rană sângerândă pe faţa unui Bucureşti şi aşa tot mai lipsit de personalitate şi respect faţă de un trecut încărcat de semnificaţie. Din cauza nepăsării actualilor proprietari şi pentru că statul român nu a considerat necesară valorificarea sa culturală, acest imobil stă să se prăbuşească. Odată cu el, am putea pierde un reper arhitectural şi istoric de mare însemnătate.

Este inadmisibil ca locația în care s-a semnat actul nașterii statului român, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, creându-se statul România, să fie astăzi o ruină, iar Ministerul Culturii să asiste pasiv la această degradare.

Este o ruşine națională această nepăsare. PMP consideră că aveți obligația politică și morală să acționați pentru a ne proteja patrimoniul și a pune în valoare acest reper al istoriei naţionale.

Nu vă cere nimeni să vă ridicaţi la înălţimea celor care i-au călcat pragul – Alexandru Ioan Cuza, Ion Brătianu, C.A. Rosetti, Vasile Boerescu, frații Golescu, Barbu Știrbey, Gheorghe Bibescu şamd –, dar puteţi măcar să faceţi ceva concret pentru a recupera şi şlefui o bucăţică importantă din istoria naţională.

Avem nevoie fix de aceeaşi atitudine de care a dat dovadă Guvernul României în trecut cu Cazinoul din Constanţa, ale căror lucrări de restaurare prind contur şi oferă speranţă românilor.

Astfel de monumente sunt importante pentru a înţelege, ca naţiune, de unde venim şi încotro ne îndreptăm, care este scopul nostru şi care sunt valorile care ne ghidează. Renovarea acestui monument istoric este mai importantă decât chiria astronomică plătită pentru conducerea ICR Londra şi pentru diverse evenimente de PR golite de însemnătate.

Statul are obligația să înceapă demersurile legale pentru ca această clădire să fie recuperată, renovată și transformată în „Muzeul Unirii Principatelor Române”

Fiți altfel decât înaintașii dumneavoastră și faceți ce trebuie pentru țară, pentru România!”, se precizează în scrisoarea deschisă adresartă ministrului Culturii, Lucian Romașcanu.

 

 

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentEuroparlamentarul PMP Eugen Tomac: Nici Olanda nu aplică legislația Schengen. Documentul care ajută România
Articolul următorEugen Tomac: Austria şi Olanda trebuie să explice de ce nu respectă Tratatele şi legislaţia Schengen