În noul program de guvernare, PNL, PSD și UDMR și-au asumat de la 1 ianuarie pensii majorate și recalcularea în baza contributivităţii.
Pensii mai mari pentru români, începând cu 1 ianuarie 2022, anunţă programul de guvernare al Guvernului Ciucă format în cadrul alianţei PNL-PSD-UDMR.
Principalele obiective asumate prin programul de guvernare sunt reprezentate de creşterea punctului de pensie şi a indemnizaţiei sociale, digitalizarea şi evaluarea dosarelor de pensii, dar şi stabilirea calendarului de implementare a Legii 127/2019 în contextul condiţiilor asumate prin PNRR, dar şi recalcularea tuturor pensiilor în vederea eliminării inechităţilor din sistem.
Drept urmare, noul guvern îşi propune o majorare pentru punctul de pensie de la 1.442 de lei în prezent la 1.586 de lei, dar şi creştea indemnizaţiei sociale minime de la 800 de lei la 1000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022.
Despre recalcularea pensiilor, programul de guverna susţine aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităţilor şi reducerea decalajelor.
Procesul de recalculare pensii 2022 va începe cu stabilirea noului cuantum al pensiilor, iar ca urmare a aplicării acestor măsuri vor fi consolidate abilităţile de management la nivelul conducerii Caselor Judeţene de Pensii, prin fixarea unor indicatori clari de performanţă.
Noul guvern îşi doreşte creşterea nivelului de informare a pensionarilor şi accesul acestora la dosarele de pensii în format digital, ca parte a programului de furnizarea a serviciilor destinate pensionarilor indiferent de locul de reşedinţă.
Referitor la subiectul pensii private 2022, principalele măsuri urmărite prin noul program de guvernare sunt următoarele:
– creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până la 4,75% în anul 2024;
– promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private;
– promovarea cadrului legal care vizează organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private;
– flexibilizarea şi dezvoltarea legislaţiei privind pensiile facultative, prin adaptaa profilului de risc la parametrii persoanei în cauză, a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative şi creearea de noi produse de acest tip.
Cât despre cele şase categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivităţii. Cele şase categorii de pensii sunt cele stabilite prin legi speciale, de care beneficiază magistraţii, grefierii, angajaţi ai Corpului Diplomatic, parlamentarii, angajaţi ai Aviaţiei Civile şi angajaţi ai Curţii de Conturi.
Sursa: Libertatea Zilei