Partidul Mişcarea Populară solicită demisia/demiterea întregii conduceri a ANRE pentru modul în care această instituţie a gestionat punerea în aplicare a legislaţiei adoptate de Parlamentul României pentru plafonarea şi compensarea facturilor la gaze naturale şi electricitate. La fel cum s-a întâmplat şi la ASF în cazul falimentului CityInsurance, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a fost mai preocupată să îi protejeze pe cei cărora ar trebui să li se impună regulile decât pe cetăţenii români. O instituţie a statului român care ar trebui să asigure tocmai respectarea legii de către companii şi să împiedice abuzurile a creat cadrul necesar spolierii oamenilor prin facturi uriaşe abuzive.
Nu ştim dacă este vorba de rea-credinţă sau de incompetență crasă, dar electricianul lui Dragnea, fostul deputat PSD Dumitru Chiriţă, trebuie urgent să fie demis din fruntea ANRE. Nimic nu l-a recomandat vreodată pentru acest post în afară de slugărnicia faţă de Daddy comutată în sărutarea condurului lui Marcel Ciolacu. Pur şi simplu, ANRE a devenit un cimitir al elefanţilor politici tip
Chiriţă (care a fugit în Caraibe să plângă de grija facturilor românilor) şi un sat de vacanţă pentru clientela politică a partidelor aflate la Putere. Dovadă în acest sens stă şi numirea recentă, cu voturile PSD, PNL şi UDMR în Parlament, a fratelui lui Paul Stănescu în conducerea ANRE. PMP susţine modificarea legislaţiei pentru toate autorităţile de reglementare din România în aşa fel încât în conducerile instituţiei să nu se mai regăsească politruci precum Dumitru Chiriţă sau Alexandru Stănescu. Ar trebui să se aplice aceleaşi reguli ca la guvernanţa corporativă. Propunerea Mişcării Populare este ca membrii consiliilor de administraţie să nu fi fost cinci ani înaintea ocupării acestor funcţii membri ai unor partide politice. Doar profesionalizând conducerile acestor autorităţi de reglementare vom avea un arbitraj corect pe piaţă unde se învârt miliarde de euro anual şi unde, în mod logic, sunt interese foarte mari.
Reamintim faptul că, abia pe 27 noiembrie 2021, au fost publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare ale legii 259/2021 prin care se stabilea schema de plafonare şi compensare facturilor la energi, în condiţiile în care actul normativ fusese adoptat în octombrie. ANRE avea obligaţia să le atragă atenţia guvernanţilor să adopte aceste norme de aplicare mai devreme şi să se implice activ în elaborarea lor. ANRE a asistat pasiv la această situaţie şi a permis astfel companiilor furnizoare de gaze naturale şi curent electric să emită milioane de facturi necompensate prevalându-se de lipsa normelor de aplicare de la acel moment.
Sursa: Realitatea Din PMP