PMP solicită Guvernului că la baza rectificării bugetare din acest an să fie luate în considerare solicitările mediului de afaceri și să asigure protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri reduse.

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică arată că economia României a înregistrat în primul trimestru din 2021 o revenire având în vedere efortul mediului de afaceri. În același timp datele statistice arată o reducere a ritmului de creștere economică și chiar reducerea activității economice în lunile aprilie-mai 2021.

Cifra de afaceri din industrie a înregistrat o creștere de 45% în luna mai 2021 față de aceiași luna din anul precedent și o reducere cu 2% față de luna precedentă. Aceiași evoluție s-a înregistrat în cazul producției industriale și a comenzilor noi din industrie și anume o creștere semnificativă față de aceiași perioada din anul precedent și o scădere față de luna precedentă. De la începutul anului și puterea de cumpărare a multor români a scăzut că urmare a creșterii semnificative a prețurilor de consum și scăderii veniturilor salariale.

Ar fi bine că în momentul efectuării rectificarii bugetare să se ia măsuri pentru urgentarea alocării fondurilor destinate mediului de afaceri prevăzute în buget dar și suplimentare a acestor fonduri. Ar fi o mare greșeală dacă fondurile destinate mediului de afaceri nealocate până în acest moment ar fi redistribuite pe criterii politice. Se pune în pericol creșterea economică pe termen mediu cu efecte negative asupra locurilor de muncă din sectorul privat.

O parte din suma încasată în plus din tva că urmare a creșterii prețurilor de consum ar trebui redistribuită persoanelor cu venituri reduse a căror putere de cumpărare a fost afectată.

În cazul autorităților locale care solicită alocarea de fonduri de la bugetul de stat ar fi bine să se analizeze preocuparea acestor instituții pentru atragerea de investiții în economie și de sprijinirea mediului de afaceri.

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentAutoturismele viitorului vor fi nepoluante
Articolul următorKlaus Iohannis a promulgat legea privind reducerea vârstei de pensionare