Partidul Mișcarea Populară a criticat prin vocea președintelui executiv Marius Pașcan decizia președintelui Klaus Iohannis de a contesta la Curtea Constituțională Legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon .

„Ió napot kívánok, domnule Președinte, de Ziua Trianonului. Din păcate, ați ratat ieri șansa de a marca, printr-o declarație publică, însemnătatea Tratatului de pace de la Trianon, prin care a fost recunoscută Unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România. Mai mult, asăzi ați luat decizia de a contesta la CCR legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon. Considerăm că aceasta este o eroare gravă în contextul încercărilor din ultima perioadă a unor politicieni de a mistifica istoria națională, a inițiativelor de enclavizare a României și a programului masiv de investiții ale Ungariei în Transilvania, contrare normativelor Uniunii Europene. Din principiu, istoria României și evenimentele sale fundamentale nu au nevoie, pentru a fi aniversate în baza unei legi, de definirea clară a interesului social general vizat. Să ne așteptăm oare ca, prin similitudine, să atacați la CCR și Ziua Națională a României? Oare Ziua iei, promovată tot prin lege, are un interes social mai larg, mai bine definit decât Ziua Trianonului? De ce nimeni nu a contestat la CCR zilele minorităților naționale, care au la bază tot evenimente istorice semnificative?”, întreabă deputatul Marius Pașcan, președintele executiv al PMP.

În același timp, PMP critică eliminarea, din programa pentru proba de istorie a examenul de bacalaureat, a unor evenimente definitorii pentru statul român modern. „Am aflat stupefiat că, pentru examenul de bacalaureat la disciplina istorie, au fost excluse din programa de examinare, pe care trebuie să o asimileze elevii, tocmai capitolele referitoare la Primul război mondial, Marea Unire din 1 Decembrie 1918, semnificația Tratatului de la Trianon, adică toate aspectele fundamentale ale istoriei privitoare la configurarea României Mari și a statului român modern. Această decizie mi se pare inadmisibilă”, a mai afirmat Marius Pașcan.

PMP consideră că, în politică, există o linie roșie, care nu trebuie încălcată, cea a respectului față de adevărul istoric și față de valorile definitorii ale națiunii române. „Unii ar vrea să șteargă istoria românilor, să o excludă din memoria generațiilor viitoare, să o facă pierdută sau în cel mai bun caz mistificată în detrimentul realității. Tot istoria a arătat însă că acest lucru nu este posibil”, a mai spus președintele executiv al PMP, după ce Klaus Iohannis a contestat la CCR legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon.

Articolul precedentLiderul PSD Olguța Vasilescu susține comportamentul grobian al viceprimarului Bădulescu: Ce e puișorilor?
Articolul următorTraian Băsescu: Clanurile ţigăneşti de tip mafiot au revenit şi par a refuza categoric să respecte legile ţării