Ceferiștii se alătură protestului național. După profesori și cadre medicale, la această oră au ieșit în stradă și angajații căilor ferate. Aceștia cer majorări salariale și investiții în infrastructură. Mai mult, ceferiștii amenință cu greva generală dacă nu vor primi bani în plus. 

Ceferiștii au început protestele în stradă pentru majorarări salariale. Sindicaliștii din Transportul Feroviar au anunțat că încep protestele, cu pichetarea Ministerului Transporturilor, însă amenință cu greva generală.

Angajaţii CFR protestează luni, între orele 10.00 – 12.45, lângă Parcul din faţa Ministerului Transporturilor.

Aceștia cer aprobarea bugetului la CFR Călători şi CFR Infrastructură şi o salarizare care să ducă la creşterea eficienţei angajaţilor.

Potrivit principalelor revendicări, ceferiștii cer o creștere a salariilor cu 25 la sută, prin aplicarea legii privind majorarea salariilor, dar și investiții în infrastructura feroviară. Potrivit legii, de la 1 iulie, angajații din sectorul feroviar ar trebui să aibă salarii mărite de la 1 iulie, însă Guvernul nu a alocat bani pentru majorări și nici pentru reparații, spun sindicaliștii.

Ceferiştii reclamă degradarea continuă a condiţiilor de muncă, şi în anul 2023, dar și salarii mai bune la CFR Călători, care să permită un sistem de stimulare al performanţei şi de creştere a eficienţei angajaţilor.

“Ceferiştii ies în stradă la mitinguri de protest organizate de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, în 29.05.2023 şi în 26.06.2023, între orele 10.00-12.45, lângă Parcul din faţa Ministerului Transporturilor şi lângă parcarea din faţa Ministerului Transporturilor pentru că vrem Bugetul aprobat şi Statutul aplicat şi sunt hotărâţi ca să protesteze împreună şi cu celelalte Federaţii Sindicale Feroviare în faţa sediului Guvernului României pentru aprobarea de către Guvernul României a BVC-urilor: CFR Călători şi CFR Infrastructură pe anul 2023 şi pentru aplicarea Legii nr. 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar la Ceferişti de la 01 iulie 2023”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim.

”Din 20 iunie 2023 federațiile sindicale feroviare de la CFR Infrastructură (CNCF CFR SA – n.red.) pot începe parcurgerea etapelor de grevă generală și în jurul datei de 1 iulie 2023 și federațiile sindicale feroviare de la CFR Călători. Legea privind Statutul personalului feroviar, Legea 195/2020 este în aplicare de la 1 ianuarie 2023, dar având contract colectiv de muncă, scrie în lege că se aplică CCM, dar nu mai mult de șase luni. Deci, în jurul datei de 1 iulie 2023, în funcție de cum parcurg etapele și colegii noștri de la Infrastructură, circa 40.000 de ceferiști vor putea opri lucrul și vor aștepta să li se aplice Legea 195/2020 în ceea ce privește salarizarea, pentru că au salarii foarte mici. Gândiți-vă că un mecanic de locomotivă debutant are salariul minim pe economie, 3.000-3.500 de lei, la fel și un inginer, nu se mai face diferența. Practic avem o salarizare de necalificați, nu se poate”, a anunțat Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, potrivit clubferoviar.ro.

„Un mecanic debutant are un salariul minim pe economie, în condițiile în care în toată UE salariile mecanicilor sunt între 3.000 și 5.000 euro. Nu mai avem nici bani pentru piese de schimb la locomotivele și vagoanele pe care le avem în parcurs, vine sezonul estival, nu mai vrem să fim înjurați. Mai multe locomotive se defectează decât cele care se repară”, a mai spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

Alte nemulţumiri sunt legate de degradarea condiţiilor de călătorie cu trenurile de călători ale CFR Călători şi în anul 2023 din cauza lipsei fondurilor de reparaţii material rulant şi al fondului de investiţii, de reţinerea celor 10% la bugetele de compensaţie/subvenţie şi la facilităţile de călătorie, de faptul că CFR Călători în anul 2023 funcţionează pe un buget mai mic decât în anul 2022, deşi preţurile sunt duble şi de favorizarea Operatorilor de Transport Feroviar de Călători privaţi în raport cu CFR Călători.

Articolul precedentSondaj – Ce procente ar avea cele mai importante partide din România dacă astăzi s-ar face alegeri
Articolul următorNoua propunere a Guvernului pentru profesori: 2.000 de lei în iunie și 2.000 de lei în octombrie – GREVA GENERALĂ continuă