Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a transmis miercuri la sfârşitul şedinţei de Guvern, că, în urma acţiunilor desfăşurate de Corpul de Control la Casa de Pensii din Mehedinţi, au fost constatate derapaje majore. Aproximativ 7.000 de oameni au încasat ilegal pensii.

Peste 7.000 de persoane ar fi primit pensii ilegal între 2011 şi 2017, în Mehedinţi. Prejudiciul ar fi de peste 9 milioane de lei.

“A fost corpul de control la Mehedinţi. Acolo s-au înregistrat, cu siguranţă, derapaje majore şi informaţiile din spaţiul public, dar şi informaţiile de la faţa locului ne confirmă lucrul acesta. Cei mai afectaţi sunt beneficiarii Casei Judeţene de Pensii Mehedinţi şi vom prezenta concluziile acestui raport şi posibile măsuri de acţiune şi de sancţiune”-  Raluca Turcan.
 
 
„(…) vom vedea mai departe cum vom acţiona”, a spus ministrul subliniind că se fac controale periodice peste tot în ţară, iar dacă vor apărea situaţii similare, acestea vor fi făcute publice.
 
„Se fac controale periodice la toate casele judeţene de pensii. Acolo vorbim, pe de o parte, de un conflict de muncă, pe de altă parte, de deficienţă managerială în Casa Judeţeană de Pensii şi dacă vom mai sesiza derapaje grave, care ies din funcţionalitatea normală a caselor judeţene de pensii, evident că nu vom ezita să verificăm mai în amănunt. 
 
Pot să vă spun că în legătură cu funcţionarea Caselor Judeţene de Pensii am tras câteva concluzii: sunt subdimensionate ca personal, sunt supraîncărcate ca atribuţii, departamentele juridice sunt sufocate ca urmare a proceselor prin care pensionarii îşi câştigă drepturile în instanţă”- Raluca Turcan.
 
Potrivit ministrului Muncii, doar pe o casă judeţeană de pensii statul român plăteşte pentru asistenţa juridică, adică avocaţilor pensionarilor care îşi urmăresc drepturile în instanţă, aproximativ 250.000 de lei. 
 
La nivel naţional, aproximativ 10 milioane de lei sunt plătiţi de către statul român doar pentru asistenţa juridică a pensionarilor care şi caută dreptatea.
 

 

Articolul precedentRealitatea de lângă tine. Familia care locuiește într-o casă de 10 mp. Povestea Florinei, mamă singură cu 3 fetițe
Articolul următorDan Motreanu:”Am votat pentru stabilirea unui cadru comun la nivelul UE care să permită cetățenilor să călătorească între statele membre”