Fostul președinte al României, Traian Băsescu a declarat în direct la Digi 24 că banii obținuți de România pentru relansarea economică în urma crizei generate de Covid-19 sunt bani excelenți.

Băsescu s-a grăbit să găsească și o destinație pentru o parte a acestei sume: digitalizarea. Băsescu a vorbit despre avantajele crizei generate de coronavirus, când există bani pe piață, față de criza din 2009 când nu existau bani.

”Sunt bani excelenți, gândiți-vă că din cei 33 de miliarde care sunt din Next Generation UE, este programul de împrumut, de 750 de miliarde din care nouă ne revin 33 de miliarde, din care o jumătate din granturi, bani nerambursabili. Cealaltă jumătate sunt bani rambursabili, pe termen lung și cu dobândă de 1% sau 0,5% pentru că-i va împrumuta o instituție cu triplu A, adică Comisia Europeană, mă tem că împrumutul va fi chiar cu 0% dobândă. Deci sunt bani foarte buni care adăugați la ceea ce ni se cuvine din cadrul general multianual, de unde ne mai revin vreo 46 de miliarde iată că fac 80 de miliarde. este avantajul acestui tim de criză. În 2009-2010 am avut o criză a lipsei de bani, acum avem o criză în care există bani dar nu există consum, nu există comenzi, sunt întrerupte lanțurile de aprovizionare, dar bani sunt și atunci s-au pus la dispoziție bani. Dacă aș avea putere acum aș stabili că 10 miliarde merg la crearea societății digitale. Ne trebuie 5 G-ul și ne trebuie extinderea rețelelor și în mediul rural”, a declarat Traian Băsescu.

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 28. Când coronavirusul apelează la influenceri
Articolul următorBăsescu despre candidatura la Primăria Bucureștiului: ”Dacă va fi nevoie, o să o fac. Depinde care sunt evoluţiile”