Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei ENVI, împreună cu mai mulți colegi eurodeputați de diferite naționalități susțin „Manifestul UE privind oprirea sărăciei în rândul copiilor”, adresat liderilor UE, printre care și președintelui Klaus Iohannis,  înaintea reunirii acestora la Summitul Social de la Porto din 7-8 Mai 2021.

“Prin această inițiativa solicităm șefilor de stat sau de guvern să elaboreze planuri naționale de acțiune bine întemeiate, revizuibile la șase luni, pentru a pune în aplicare prevederile Garanției europene pentru copii, adoptată recent, datorită căreia cei mai vulnerabili copii din Uniunea Europeană vor avea acces gratuit la asistență medicală, educație, îngrijire, locuințe decente și nutriție adecvată” a spus eurodeputatul.

Pentru prima dată în istorie, UE a stabilit un obiectiv de a scoate cel puțin 5 de milioane de copii din sărăcie până în 2030. Deși reprezintă un pas important, acest obiectiv nu este încă aliniat la obiectivele Organizației Națiunilor Unite (ONU) de reducere a sărăciei, care vizează eradicarea totală a sărăciei extreme și reducerea la jumătate a sărăciei în toate formele sale, până în 2030. Prin manifestul menționat, solicităm liderilor din Consiliu să alinieze obiectivele UE la cele ale ONU.

România va pune în aplicare prevederile Garanției europene pentru copii atât prin fondurile alocate din Bugetul UE 2021-2027, respectiv prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) și Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO), cât și prin alocările prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliența (PNRR).

 

Sursa: Realitatea de Calarasi

Articolul precedentEXCLUSIV  Ce spune Traian Băsescu despre modul cum merge vaccinarea în rândul cadrelor didactice
Articolul următorLiderul PMP, Cristian Diaconescu, a discutat cu secretarul general al PPE