Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) a declarat luni, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre scandalul taxei de solidaritate pe care ar trebui să o plătească companiile din energie care au obţinut profit, că OMV a închis uşa statului român în nas pentru că îşi permite şi efectele sunt foarte clare, astfel că, după ce a anunţat OMV că nu plăteşte această suprataxare pe profit, automat i-au crescut acţiunile, informează agenția NEWS.RO.
”Lucrurile sunt foarte clare, noi am avut o ordonanţă care trebuia să reglementeze situaţia din energie, dată în martie, s-a dezbătut aproae un an de zile, cam asta este imaginea pe care o au românii privind deciziile la nivel guvernamental şi inclusiv această Ordonanţă privind suprataxarea a fost făcută de azi pe mâine, fără a explica atât opiniei publice cât şi celor care trebuie să respecte legile din România. Evident că OMV a închis uşa statului român în nas pentru că îşi permite şi efectele sunt foarte clare. A anunţat OMV că nu plăteşte această suprataxare pe profit, automat i-au crescut acţiunile”, a spus Eugen Tomac, potrivit sursei citate.
El a precizat că dacă compania ar fi spus că o plăteşte, evident că efectul ar fi fost altul.
Potrivit lui Tomac, ”poziţia ANAF este extrem de importantă”. ”Sper să vină cu o poziţie limpede privind situaţia de la OMV, eu cred că cei care fac profit în România, taxele trebuie să le plătească în România. Aceasta este o sfidare a bunului simţ în primul rând”, a arătat europarlamentarul PMP.
Tomac a explicat că Regulamentul spune destul de limpede cum se face această suprataxare. ”Eu rămân la acea opinie că Regulamentul a fost transpus prost, articolul este extrem de clar, cum se stabileşte această suprataxare şi pleacă de la procentul de 33%. Deci regulamentul îţi creează pârghii prin care poţi acţiona. Noi aveam această posibilitate de a crea un cadru legislativ”, a mai spus Tomac.
OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă.
Sursa: Realitatea Din PMP