Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP/PPE) atrage un serios semnal de alarmă cu privire la fenomenul tot mai extins al Deep Fake-ului. El susține că s-a ajuns la o așa situația gravă încât de multe ori cu greu mai poate fi deosebit un fake de ceea ce este real. În aceste condiții el susține că avem a face cu o mare amenințare la adresa siguranței naționale și că minimizarea pericolului este o greșeală uriașă care s-ar putea face.
”Mai sunt în jur de 100 de zile până la primele alegeri din acest an, o perioadă în care valul de ştiri false va creşte semnificativ. Utilizarea videoclipurilor deep fake s-a răspândit atât de mult încât este aproape imposibil de distins între ce este autentic şi ce nu. Fără să exagerez, cred că aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității noastre naționale. Prin urmare, ignorarea sau minimizarea consecințelor acesteia ar fi o greșeală uriașă. Sigur, este un proces anevoios şi costisitor, însă este un efort necesar, chiar esențial.
Eugen Tomac: Trebuie mai multe resurse pentru combaterea dezinformării
Eu am atras atenţia în Parlamentul European în nenumărate rânduri cu privire la această problemă. A fost creată şi o comisia specială privind ingerințele externe în procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea (INGE), însă este nevoie de mai mult. Mai multe resurse, în primul rând.
Departamentul de Stat al SUA a calificat manipularea și interferența informațiilor străine drept o amenințare la securitatea națională a SUA, precum și pentru aliații și partenerii săi şi au anunțat un nou instrument important pentru gestionarea acestei probleme. Deci, este o chestiune cât se poate de importantă.
Ştim cine sunt în România promotorii dezinformării şi cât de mult rău produc. Este nevoie de istrumente eficiente pentru a combate falsurile. Pentru a ne apăra democrația trebuie să apărăm integritatea alegerilor.”, a concluzionat el.
Sursa: Realitatea Din PMP