„Persoanele care sunt cunoscute cu istoric de reacții alergice se pot vaccina fără nicio problemă, important e să nu avem în istoric o reacție alergică severă, și anume un șoc anafilactic. Acolo nivelul de precauție trebuie să fie foarte ridicat, iar în anumite situații se chiar contraindică vaccinarea, dacă anticipăm că sunt reacții alergice la componentele care se regăsesc în vaccin. Aceasta este una dintre contraindicațiile absolute, reacția alergică cunoscută la unul sau mai multe componente ale vaccinului”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, la „Legile  Puterii”.

„Dacă alergia nu se cunoaște, trebuie să evaluăm severitatea alergiei din trecut, adică dacă vorbim de o rinită alergică sau o reacție urticariană, aici nu există contraindicație, se poate  face vaccinarea, sigur cu o supraveghere pe o perioadă mai mare, de circa 30 de minute, spre deosebire de celelalte persoane unde supravegherea este de 15 minute. Și mai mult decât atât, pot să vă spun că reacții alergice severe se întâlnesc foarte rar și pot să apară, cum a apărut și în România, chiar la persoane fără istoric de reacții alergice. Ele sunt declanșate printr-un alt tip de mecanism. nu este obligatoriu să ai o alergie cunoscut ca să dezvolți o reacție alergică la orice factor declanșator. Dar repet, este un risc foarte mic.  Vorbim de două până la cinci cazuri la peste un milion de doze administrate”, a explicat medicul militar. 

Cât privește vaccinarea femeilor însărcinate, Gheorghiță susține că nu sunt probleme, din ce se cunoaște până în prezent.

„Datele preclinice, dacă vreți, acele evaluări care se fac înainte de folosirea vaccinurilor pe subiecți umani, nu arată efecte toxice asupra produsului pe concepție. Drept pentru care, în momentul acesta, deja au început studii care înrolează și femei cu sarcină în evoluție. În momentul de față, pentru România, decizia se face individualizat ca în foarte multe țări, trebuie să ne uităm la riscuri respectiv beneficii. Riscul înseamnă ca acea persoană să aibă un risc mai mare de a se infecta, sau să aibă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de boală, în cazul în care eventual ar face acea infecție. Respectiv care ar fi beneficiile vaccinării în situația dată, care sunt clar în favoarea vaccinării.  Această decizie trebuie luată împreună cu medicul curant, cu medicul obstetrician”, a concluzionat  coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentMinistrul Economiei, Claudiu Năsui: ”Avem un buget de 6,6 miliarde lei din care 92% sunt scheme de ajutor de stat pentru companiile afectate de pandemie”
Articolul următorEXCLUSIV LEGILE PUTERII Traian Băsescu, explicații în cazul bărbatului închis după ce a furat un pachet de cafea