Claudiu Năsui a anunţat vineri că bugetul Ministerului Economiei este de 6,6 miliarde lei, dintre care 92% sunt scheme de ajutor de stat pentru companiii afectate de închideri, ca urmare a pandemiei de coronavirus. El a adăugat că 4,5 miliarde lei sunt pentru schemele de sprijin din fonduri europene, măsurile 1, 2 şi 3, iar un alt miliard este schema pentru sectorul HoReCa, informează news.ro.

„Avem un buget de 6,6 miliarde lei din care 92% sunt scheme de ajutor de stat şi despăgubiri, cum le numesc, pentru companiile afectate de închideri care au existat în economie, ca urmare a COVID. Avem 4,5 miliarde lei pentru schemele de ajutorare pe fonduri europene, măsurile 1,2 şi 3. Încă un miliard lei pentru schema HoReCa care este o despăgubire de 20% din diferenţa de cifră de afaceri din 2019 şi 2020, deci practic din scăderea cifrei de afaceri în măsura în care ea a existat şi a existat pentru majoritatea companiilor şi a firmelor din sectorul HoReCa. Va fi dată de către stat. Aici marele element de noutate şi de inovare este faptul că nu mai mergem pe principiul primul venit, primul servit, nu folosim un alt criteriu arbitrar pentru a determina cine primeşte şi cine nu primeşte. Primeşte efectiv toată lumea pro-rata şi e foarte important de reţinut – deşi avem un miliard de lei credit bugetar, care este o sumă mare şi însemnată, avem şi mai mult 2,5 miliarde lei credit de angajament, adică ne putem întinde până la 2,5 miliarde lei şi avem toată intenţia să facem lucrul acesta”, a declarat Cladiu Năsui vineri la Parlament, după discuţii pe bugetul Ministerului Economiei în comisii pentru buget ale Parlamentului. 

Ministrul Economiei a menţionat că este bugetat şi programul Start-Up Nation plus celelalte zone ale instituţiei.

„De asemenea este bugetat şi Start-Up Nation, partea de datorie a statului care a mai rămas, avem bani şi acolo şi acesta este grosul bugetului Ministerului Economiei. Toate celelalte zone ale ministerului sunt bugetate. Ca scopuri majore pentru noul an, al ministerului, este mai ales debirocratizarea şi facerea unui mediu de afaceri în care toate companiile să fie ajutate de către stat, să nu mai trecem printr-un sistem în care politicul are influenţă ca să aleagă cine câştigă, cine pierde, cine e finanţat şi cine nu este finanţat. Să fie un lucru cât mai democratic şi un mod cât mai corect de a face lucrurile, pentru că sunt banii contribuabililor şi pentru că nu ne dorim ca cei au mai degrabă contacte la stat şi care au influenţă politic să ia finanţare şi să ia absolut toată economia”, a completat Năsui. 

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentBuget: Cseke Attila anunţă extinderea reţelei de creşe în România
Articolul următorEXCLUSIV LEGILE PUTERII Valeriu Gheorghiță: Alergicii se pot vaccina fără probleme