Ioana Constantin este candidat PMP la Camera Deputaților în București, secretar general adjunct PMP și fost secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
În disputa privind eliminarea pensiilor speciale pentru politicieni, care este poziția PMP și de ce considerați că demisiile nu sunt o soluție?
Ioana Constantin: Demisiile nu elimină pensiile speciale pentru politicieni, sunt praf în ochi, mai cu seamă că nici măcar nu au fost un demers concretizat. Pentru a elimina pensiile speciale pentru deputați și senatori este nevoie de eliminarea din Statutul Deputaților și Senatorilor a articolelor care prevăd aceste indemnizații. Partidul Mișcarea Populară a solicitat ieri convocarea Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului exact pentru această chestiune, pentru eliminarea articolelor referitoare la pensiile speciale pentru parlamentari. PSD nu a dorit convocarea, iar USR defilează cu niște demisii care nu există în mod real fiindcă nu a fost convocată nicio ședință prin care să se ia act de aceste demisii. Este multă ipocrizie și mult populism în tot acest demers.
PMP are, de asemenea, un proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale care a trecut de Senat și care se află la Camera Deputaților. Am cerut tot ieri aducerea lui pe ordinea de zi, dar din nou nu există voință politică. Este un proiect care zace în Parlament din 2018. De ce nu l-au dorit celelalte partide? Simplu: este cel mai dur dintre proiectele depuse – pentru că PMP cere eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor pentru cei care au pus Țara mai presus de viața lor.
Singurul criteriu trebuie să rămână contributivitatea.
Pensiile speciale au fost instituite tot de politicieni. Care este explicația pentru care am ajuns aici?
Ioana Constantin: Este foarte simplu, de exemplu, Guvernul PSD Dăncilă a instituit prin OUG pensiile speciale pentru aleșii locali, prin Noul Cod Administrativ, pentru a-și răsplăti aleșii locali. Când Codul Administrativ a fost votat la 10 seara în Parlamentul României, PMP a contestat la CCR și a reușit să întoarcă legea, dar PSD a găsit altă Portiță: ordonanța de urgență.
Așadar, pensiile speciale au fost create pentru a fideliza anumite categorii și nu au nicio legătură cu respectul pentru munca oamenilor. În general, cele mai multe dintre pensiile speciale au fost create de PSD. Azi, ipocrit, fac valuri cu demisii fără efect. Și Dragnea a demisionat pentru a “renunța la pensia specială”.
Ce alte proiecte importante credeți că ar trebui rapid votate în Parlament?
Ioana Constantin: Acesta pentru eliminarea pensiilor speciale, proiectul PMP este la Camera Deputaților și mai este nevoie doar de un vot. Apoi, tot la Camera Deputaților este și proiectul PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300, doar că niciun partid nu are curaj să voteze. Tot la Camera Deputaților este și proiectul PMP privind revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin. Este cel mai avansat dintre proiectele din Parlament. Pentru toate aceste proiecte e nevoie doar de UN VOT! Dacă există voință politică.
Sursa: Realitatea Din PMP