Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud Ionuţ Simionica  a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că va depune o iniţiativă legislativă care vizează salvarea industriei HoReCa în sensul redeschiderii restaurantelor şi în spaţiile din interior.

 

Considerăm că Parlamentul are responsabilitatea de a stabili un cadru minim de funcționare a operatorilor economici care administrează spaţii comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice pe perioada stării de alertă. În consecință, propunerea legislativă prevede că pe durata stării de alertă, măsura de suspendare a consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interior, nu se aplică în cazul operatorilor economici care asigură păstrarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, precum și departajarea spațiului comun prin panouri separatoare între mese“, a declarat Ionuț Simionca.

Potrivit parlamentarului bistrițean, decizia de a iniția o astfel propunere legislativă a fost luată în urma unor discuții cu agenții economici din Bistrița-Năsăud.

Toată lumea din această industrie îşi doreşte o gură de oxigen. Oamenii se gândesc că vine toamna, iarna, terasele se vor închide şi nu vom avea o soluţie clară pentru această industrie. După mai multe discuţii cu proprietarii de hoteluri, restaurante, cafenele din județ şi o consultare cu aceştia, am ajuns la concluzia că Parlamentul trebuie să vină cu o soluţie, gura de oxigen pentru cei din industria HoReCa“, a subliniat Simionca.

Deputatul bistrițean a precizat că, potrivit Hotărârii Guvernului 553/2020 prin care s-au luat nişte măsuri pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de CoVid-19, s-a dat gir Guvernului să ia măsurile necesare pentru a proteja cetăţenii şi pentru a le aduce siguranţă.

Guvernul României, prin Hotărârea 553 din 2020, a stabilit că se suspendă consumul produselor, a băuturilor alcoolice şi nonalcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, cafenele sau alte localuri publice din interior clădirilor. Prepararea şi comercializarea şi consumul produselor alimentare, a băuturilor alcoolice şi nonalcoolice sunt permise în spaţii speciale, dispuse în exteriorul clădirilor, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 m între mese, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin Ordinul ministrului etc. Noi considerăm că Parlamentul este responsabil să vină cu un pachet minim pentru a salva această industrie şi pentru a ajuta operatorii economici din domeniu. Propun ca pe perioada stării de alertă, măsura de suspendare a produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interior, să nu se aplice operatorilor economici care asigură păstrarea unei distanţe minime de 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, precum şi departajarea spaţiului comun prin panouri de separare între mese. Adică, dacă este un panou se separare, şi în interiorul clădirilor să se poată funcţiona”, a spus Ionuț Simionca.

Potrivit acestuia, inițiativa ar trebui să fie dezbătură în Parlamentul României, într-un ritm alert.

Consider că această propunere ar trebui să urmeze circuitul propunerilor legislative într-un ritm alert, într-un ritm de urgență, astfel încât să rezolvăm cât mai repede această problemă pentru că suntem în luna august și începând din septembrie, dacă nu ține vremea cu noi, nu o să mai avem niciun restaurant sau terasă deschise. În lipsa adoptării prezentei inițiative, legislația în vigoare va reprezenta o piatră de moară pentru HORECA, fapt cu atât mai grav cu cât încurajează turismul extern către țările vecine, care au permis deja consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei. Inițiativa va asigura o mască de oxigen pentru HORECA care trebuie să supraviețuiască stărilor de alertă, similar altor ramuri de activitate“, a conchis deputatul Ionuț Simionca.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud

Articolul precedent100% TU DECIZI! Daniel Barbu, ministrul bătut cu roșii de protestatari. Demisie după o declarație halucinantă
Articolul următorUMPMV cere identificarea celor care au pactizat cu interlopii: Capitala să fie redată cetățenilor, vinovații – trași la răspundere!