Președintele Iohannis încearcă să resusciteze proiectul ”România educată” și cheamă la Cotroceni,  liderii coaliției. După numeroase critici venite din toate părțile, inclusiv din societatea civilă , privind eșecul acestui program, șeful statului crede că poate recredibiliza proiectul, mort din fașă. Și o face, în stilul său caracteristic, discriminatoriu, relansând dezbaterea doar cu reprezentanții puterii, ignorând alte forțe politice și, mai ales, profesorii, actorii principali din această lucrare.

Iohannis lasă impresia că ”România educată” este doar o afacere de familie, excluzând de la masa discuțiilor, o mare parte din societatea românească. Președintele țării produce , din nou, o falie între români, el purtând discuții doar cu ”Guvernul meu” și ”Parlamentul meu”.

Încercările de repunere pe picioare a proiectului ”România educată” nu înseamnă decât un exercițiu de imagine, o formă de readucere în discuție o temă de interes național, dar care și-a atins falimentul  sub Guvernul Iohannis.

PMP susține că ”România educată” nu poate funcționa decât într-un proiect ”România respectată”, care propune un set de măsuri urgente, ce repune pe picioare, învățământul național.

  1. Alocare a 6% din PIB pentru educație. ”România educată” într-o ”Românie respectată” nu poate funcționa  fără respectarea Legii Educației Naționale și a Pactului pentru Educație Națională semnat, în 2008, de toate forțele politice.
  2. Educația este un act național, de formare a copiilor în spiritul românesc,  de dezvoltare personală și profesională, care asigură viitorul acestei țări.
  3. În centrul ”României educate” într-o ”Românie respectată” se află elevul, educația lui, nicidecum interesele politice mărunte de moment, nu o oportunitate pentru partide de a câștiga electorat.
  4. ”România educată” într-o ”Românie respectată” înseamnă o prioritate a Guvernului acordată statutului profesional al educatorului, învățătorului, profesorului, cel care are misiunea de a forma viitorul României. Clasa politică trebuie să înțeleagă rolul esențial al dascălului român și să acționeze ca atare.
  5. Școala este temelia unei societăți, care trebuie să lucreze permanent cu familia. Rolul școlii este de a educare a copilului, de formare a lui, în cadrul familiei. Școala și familia trebuie să se completeze reciproc în dezvoltarea copilului, nu trebuie să se excludă, una pe alta.
  6. Școala este o instituție de bază în ”România respectată”. De aceea, Guvernul are obligația să aloce, prioritar, fonduri pentru asigurarea condițiilor optime necesare actului de educație. Nicio școală cu WC în fundul curții
  7. Educația în ”România respectată” înseamnă o școală modernă, adaptată acestor vremuri. În centrul priorității este elevul și necesitățile lui. Un copil trebuie să primească un grad minim de cultură generală, iar apoi, potrivit aptitudinilor, trebui să-și urmeze calea. Fiecare elev are nevoie de îndrumare atentă primită din partea profesorilor, în conlucrare cu familia.
  8. ”România respectată” este o societate deschisă pentru nevoile, în permanentă schimbare, a vremurilor. Copiii trebuie să primească oportunități de formare, în funcție de cerințele dezvoltării tehnologice. Învățământul dual, școlile de meserii trebuie să ofere  șanse elevilor pentru a îmbrățișa o meserie, ca formă de dezvoltare personală.
  9. ”România educată” într-o ”România respectată” înseamnă acordarea unei șanse fiecărui copil care iese din adolescență și își caută un rost, ca adult. Un tânăr fără bacalureant este condamnat să rămână în afara societății. Degeaba a făcut școala dacă nu are bacalaureatul. Nimeni, pe piața muncii, nu îi acordă nicio șansă. El îngroașă rândurile șomajului, rămâne să fie întreținut de familie sau se angajează ca necalificat. Societatea românească îl exclude, din start. De aceea, Guvernul are obligația să gândească o strategie pentru ca elevii care au ratat bacalaureatul ( și este vorba de sute de mii de copii) să obțină variante alternative pentru încadrarea pe piața muncii.

10.  ”România educată” într-o ”Românie respectată” reprezintă o investiție permanentă în viitorul nostru, în familie și școală, o șansă acordată copilului, elevului, absolventului, angajatului sau întreprinzătorului. Este o investiție într-o strategie integrată pentru dezvoltarea în resursa umană din România, în asigurarea de condiții de viață decentă, pentru a opri migrarea tinerilor noștri spre alte țări. Investiția în copii noștri este o investiție în viitorul României.

 

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentCULISELE PUTERII | Miron Mitrea a desemnat „repetentul și premiantul săptămânii” – Doi oficiali importanți nominalizați VIDEO
Articolul următorDan Motreanu: “A fost lansat Centrul de cunoștințe pentru a lupta împotriva cancerului”