Fostul președinte Traian Băsescu a transmis sâmbătă seară că s-au împlinit 80 de ani de la o noapte neagră din istoria României: noaptea în care Pactul Ribbentrop-Molotov a lovit ca un trăsnet România.

„În noaptea de 27 spre 28 iunie 1940, se întrunea Consiliul de Coroană sub conducerea Regelui Carol al II-lea, pentru a decide răspunsul la ultimatumul dat de Uniunea Sovietică, de a i se preda în 4 zile Basarabia plus nordul Bucovinei.

O noapte neagră pentru că votul în Consiliul de Coroană a fost: 6 respingerea ultimatumului, 20 acceptarea ultimatumului și o abținere. Din păcate, Regele Carol al II-lea nu a votat și nu se va știi niciodata cum ar fi votat Consiliul de Coroană dacă Regele însuși ar fi votat primul respingerea ultimatumului dat de Uniunea Sovietică.

Pe 28 iunie 1940, în timp ce noul ministrul de externe Argentoianu informa guvernul asupra deciziei de cedare a Basarabiei și a nordului Bucovinei, Regele Carol al II-lea emitea tardiv și inutil Decretul de mobilizare a armatei.

România a respectat ultimatumul sovietic și în 4 zile a evacuat administrația și armata de pe teritoriul dintre Nistru și Prut.

Nu vreau să comentez mai mult, doar mi-am adus aminte…”, a scris Băsescu pe pagina sa de Facebook.

 

 

 
Articolul precedentLaurențiu Botin: Asaltul idioților. Haterii s-au activat
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 11. De la priza de Teleorman, la drona bulgărească