Joe Biden, candidatul Democraților, are zece procente în fața actualului președinte Donald Trump, într-un sondaj Reuters/Ipsos efectuat între 2-3 octombrie, după ce republicanul a fost testat pozitiv cu SARS-COV-2. Astfel, majoritatea americanilor consideră că acesta ar fi putut să evite boala dacă ar fi luat pandemia mai în serios, scrie realitatea.net

Sondajul de opinie efectuat la nivel naţional oferă puţine indicii ale unei creşteri a sprijinului pentru preşedinte dincolo de baza sa de susţinători. Trump a respins în repetate rânduri gravitatea pandemiei, ca pe ceva care va dispărea de la sine, ridiculizându-l pe Biden, ce mai recent cu o săptămână în urmă, pentru că poartă permanent mască de protecţie, chiar dacă virusul a infectat milioane de oameni şi a dus la închiderea activităţilor economice şi a şcolilor.

Potrivit sondajului, între adulţii aşteptaţi să voteze în alegerile din 3 noiembrie, 51% îl susţin pe Biden, iar 41% pe Trump. Alţi 4% au optat pentru un alt candidat, iar 4% au spus că sunt indecişi. Avantajul de 10 puncte al lui Biden faţă de Trump este cu 1-2 puncte mai mare faţă de ultimele câteva săptămâni, dar este totuşi în marja de eroare de plus/minus 5%. În pofida acestui avans în sondajele naţionale, Biden are nevoie să obţină majoritatea în Colegiul Electorilor, iar sondajele la nivelul statelor arată că Trump este aproape la fel de popular ca Biden în statele care pot decide rezultatul alegerilor.

Majoritatea americanilor continuă să fie foarte îngrijoraţi de coronavirus, iar 65%, inclusiv 9 din 10 alegători democraţi înregistraţi şi 5 din 10 alegători republicani înregistraţi, consideră că dacă Trump ar fi luat în serios coronavirusul probabil nu s-ar fi infectat. Numai 34% dintre americani cred că Trump le-a spus adevărul despre coronavirus, iar 55% afirmă că nu, iar 11% nu sunt siguri.

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentLudovic Orban, ANUNȚ despre alianța PNL-PMP și pentru Capitală
Articolul următorProtest sediul Ministerului de Justiție față de modalitatea în care este gestionată desființarea Secției Speciale