Thumbnail

Ordonanța militară 4: Măsuri pentru transportatori și alte firme, plafonarea prețurilor la utilități

Dintre măsurile care vizează direct firmele, enumerăm:

1. Farmacii, magazine alimentare etc. : Vânzarea de produse sanitare de strictă necesitate sau alimentare. În intervalul orar 11-13 aceste magazine vor facilita cu prioritate accesul personelor de peste 65 de ani.

2. Firmele de transport marfă. Conducătorii auto care intră în țară cu autovehicule cu tonaj mai mare de 2,4 tone au 3 opțiuni pentru ase proteja pe ei și familiie lor:
– fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, dar nu mai mult de 14 zile,
– fie declară că se izolează la domiciliu împreună cu familia sau în alt spațiu locativ pe care îl deține,
– fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare la cerere pentru a asigura protecția familiilor șoferilor de pe aceste autovehicule care transportă marfă, cu plata costurilor cazării în aceste spații hoteliere.

3. Transport aerian: Aceleași condiții (ca mai sus) se aplică și piloților de aeronave și personalului navigant.

4. Transportul de persoane – relaxare față de ordonanța militară 3. Interdicția circulației persoanelor într-un grup mai mare de 3 se aplică doar pietonilor. Astfel, transportatorii de personae (publici și operatorii privați) pot lua în vehicule mai mult de 3 persoane, dar evitând aglomerarea.

5. Transportul martitim și cel de pe cările navigabile interioare.  Accesul navelor în porturile românești, precum și inspectarea și operarea navelor se vor face cu respectarea tururor măsururilor de prevenire a infectării, impuse de Ministerul Sănătății. Este interzis accesul piloților la bordul navelor maritime și fluvio-maritime sosite de zonele de risc roșii sau galbene dacă nu dispun de echipamentul de protecție stabilit de Ministerul Sănătății.

6. Personalul din sectorul energetic. S-au instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate pentru personalul care ocupă funcții esențiale în asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activității de întreținere și mentenanță a echipamentelor și isnatlațiilor specificie, inclusiv celor din zona de extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime.

7. Blocarea scumpirii utilităților și benzinei. Odată cu publicarea prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, în perioada strării de urgență, prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentarea cu apă, gaze și carburanți nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat astăzi (29 martie 2020 – n.r.), la data emiterii prezentei ordonanțe militare. Aceste prețuri pot doar să scadă, în funcție de cerere și ofertă. În niciun caz nu mai pot fi majorate.

În plus, amenda minimă va crește de la 1.000 la 10.000 lei pentru persoanele juridice care încalcă ordonanțele militare. Amenda maximă rămâne 70.000 lei. Pe lângă sancține contravenținală principală se pot asigura și sancțiuni complementare: confiscare, interzicerea accesului la acele bunuri prin sigiliu, suspendarea temporară a activității, desființarea unor lucrări. Pentru persoanele fizice, amenzile vor fi între 2.000 și 20.000 de lei, în creștere față de 100 – 5000 lei, cât sunt acum amenzile. Proiectul necesită aprobarea în Guvern.

Articolul precedentMinistrul Vela, ordin pentru cei care stau la bloc
Articolul următorȘtefan Florescu, vicepreședintele PMP, mesaj pentru locuitorii din sectorul 6