Societăţile a căror activitate economică a fost puternic afectată de starea de urgenţă declarată în contextul pandemiei COVID-19 vor putea obţine un certificat de situaţie de urgenţă, care să ateste acest fapt, în cadrul unei proceduri excepţionale, scutite de taxele obişnuite, susţin avocaţii.

Astfel, certificatele se acordă în aceste condiţii speciale doar în perioada în care starea de urgenţă este încă activă în România şi vor fi valabile pe toată durata anului în care au fost emise.

“După această perioadă, operatorii economici interesaţi vor putea apela la certificatele constatatoare ale cazurilor de forţă majoră, emise de Camera de Comerţ şi Industrie a României, respectiv de camerele judeţene, în urma unei cereri scrise conform unei proceduri standard”, spune Cristina Samboli, senior associate, la firma de avocatură Noerr.

Această din urmă procedură rămâne deschisă pe termen nedeterminat oricărui operator economic care întâmpină dificultăţi direct corelate cu o cauză de forţă majoră, indiferent de aria sa de activitate, cu condiţia respectării documentaţiei impuse şi a achitării unei taxe în valoare de 500 euro plus TVA, plătibilă în lei la cursul BNR din ziua emiterii facturii.

Potrivit reprezentanţilor Noerr, certificatul poate fi solicitat doar de operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea principală într-unul dintre următoarele sectoare: transport, turism, horeca, organizări de evenimente, publicitate, învăţământ privat şi activităţi adiacente, industria confecţiilor, încălţămintei şi pielăriei, servicii destinate populaţiei.

“Certificatele de situaţie de urgenţă pot fi obţinute de societăţile care au avut încasări cu minim 40% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dovedite cu o balanţă contabilă justificativă. Totodată, aceste certificate pot fi obţinute şi de societăţile care se află în dificultate, însă încasările au avut o scădere mai mică de 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, caz în care aceasta va furniza suplimentar şi alte documente justificative în acest sens”, menţionează avocaţii.

Potrivit firmei de avocatură Noerr, certificatul de situaţie de urgenţă se eliberează de către Comisiile de Analiză a cererilor de eliberare, aflate în subordinea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, iar termenul de emitere a certificatului în format electronic, după întinderea prejudiciului, va fi de 5 zile lucrătoare dacă s-a înregistrat o scădere cu cel puţin 40% a încasărilor, respectiv 20 zile lucrătoare dacă scăderea a fost sub pragul de 40%.

Totodată, certificatul de situaţie de urgenţă va fi util operatorilor economici pentru a putea beneficia de facilităţile de natură fiscală oferite de instituţiile administraţiei publice în acest context excepţional şi, totodată, va facilita renegocierea unor contracte aflate în curs de executare (ex. credite bancare, leasing, contracte de furnizare) sau va justifica alte eventuale beneficii oferite din partea Guvernului (cum ar fi creditele garantate de stat cu dobândă subvenţionată).

“Având în vedere că cele prezentate mai sus au fost cuprinse într-un proiect de Ordin al Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în măsura în care vor surveni modificări faţă de această propunere proiect de ordin şi versiunea care se va publica în Monitorul Oficial, ne rezervăm dreptul de a reveni asupra acestui subiect cu orice precizări suplimentare”, mai spun avocaţii.



Articolul precedentCum se acordă zilele libere pentru părinții cu copii până în 12 ani
Articolul următorBăsescu a găsit soluția pentru a nu intra în criză economică