Ioana Constantin este secretar general adjunct al Partidului Mișcarea Populară, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, și candidat al PMP la Camera Deputaților în București
Ați fost secretar de stat în Ministerul Muncii. Am văzut că CCR a amânat decizia privind impozitarea pensiilor speciale. Cum vedeți epopeea eliminării pensiilor speciale?
Ioana Constantin: Este foarte multă ipocrizie în jurul discuției despre pensiile speciale. În primul rând, legea aceasta a fost gândită pentru a avea probleme de constituționalitate, există un prag între 0 lei și 2.000 lei care nu este impozitat, cel mai probabil Curtea va decide că este discrimatoriu.
Dar problema reală este alta: avem pensii speciale uriașe în România și nu prea există voință politică pentru eliminarea lor. Partidul Mișcarea Populară are un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, cu excepția celor care și-au riscat viața pentru țară.
Este cel mai tranșant dintre proiectele de lege care există în Parlament, dar restul partidelor au preferat să dezbată alte proiecte mai convenabile electoral. Nu putem ajunge la echitate în sistemul de pensii din România cât timp oameni care au muncit 30 de ani au pensii de 1.000 lei sau 1.400 lei cât e pensia medie, iar alții, mai ales politicienii, se bucură de privilegii. Avem în România și pensii speciale de 70.000 lei.
Într-un sondaj realizat la nivel national la finalul lunii octombrie, 90% dintre români doresc eliminarea pensiilor speciale. Asta înseamnă că românii trebuie să pună în practică voința românilor.
Trăim de un an într-o criză sanitară dură, iar educația a fost extrem afectată. Sistemul nu era pregătit nici înainte pentru a oferi educație de calitate tuturor elevilor. Care sunt măsurile urgente care trebuie luate în sistemul în învătâmânt pentru a oferi elevilor acces la educație, un drept prevăzut de Constituție?
Ioana Constantin: Internet în fiecare școală, asigurarea unui computer pentru familiile vulnerabile și transport gratuit pentru elevi. Acestea sunt măsuri urgente, care trebuiau deja implementate.
Pandemia a scos la suprafață un adevăr dureros din sistemul nostru de învățământ: nu aveam capacitatea să asigurăm copiilor noștri acces la educație. 40% dintre elevii din mediul rural nu au avut acces la educație în starea de urgență. 40%. Într-o țară care oricum are probleme cu abandonul școlar.
În programul PMP pentru alegerile parlamentare am inclus aceste chestiuni, dar suplimentar considerăm că este extrem de important să dezvoltăm un program național de modernizare și construcție pentru creșe și grădinițe, dar și să dotăm cu aparatură digitală unitățile școlare – laboratoare, biblioteci, săli de clasă.
Ce îi lipsește României, în această perioadă, și cum ar trebui să acționeze clasa politică pentru a gestiona cât mai bine criza sanitară, dar și criza economică, în ansamblu?
Ioana Constantin: În orice criză există oportunitate. României îi lipsesc mai mulți oameni politici care să iubească țara asta și să aibă curaj să implementeze măsuri care să schimbe fundamental societatea asta. E o chestiune de curaj, de voință, de asumare.
E un bun moment să investim în educație și să depolitizăm întreg sistemul, e un bun moment să oprim furtul din sănătate și să adoptăm Noua Legea a Sănătății pe care PMP a redepus-o și care se axează pe 6 direcții esențiale: organizare, finanțare, politica medicamentului, asistență primară, serviciile spitalicești și resursele umane. De asemenea, trebuie să creștem finanțarea pentru cercetare medicală. De exemplu, Laserul de la Măgurele poate fi folosit pentru tratarea cancerului.
Însă, după sănătate și educație, prioritate sunt salvarea locurilor de muncă și sprijinirea mediului de afaceri. Sunt multe domenii unde mici sau mari afaceri s-au prăbușit. Oamenii trăiesc zi de zi cu neliniștea că nu își vor mai putea reporni afacerile sau că își vor pierde locurile de muncă.
Sursa: Realitatea Din PMP