Cristian Diaconescu, președintele PMP, vorbește, de Ziua NATO, despre importanța Alianței pentru securitatea României și a regiunii din care facem parte.

Diaconescu amintește că România a găzduit cel mai mare Summit NATO din istoria Alianţei și atrage atenția că ”nivelul de alertă de securitate la frontiera estică a Alianţei este unul dintre cele mai ridicate din ultimii ani”. NATO împlinește 72 de ani de existență, iar în ultimii 17 România a făcut parte din cea mai puternică alianță armată.

”În acest an, sărbătorim Ziua NATO în România, într-unul dintre momentele cele mai complicate prin care trece Alianţa Nord Atlantică.

România are şansa să participe activ la deschiderea unui nou capitol în ceea ce priveşte reconstrucţia alianţelor şi întărirea NATO.

Nivelul de alertă de securitate la frontiera estică a Alianţei este unul dintre cele mai ridicate din ultimii ani.

Iniţiativa “NATO 2030” propune statelor membre să dezvolte componenta politică astfel încât Alianţa să devină o “ancoră strategică în timpuri incerte”.

Ne confruntăm cu ameninţări la adresa stabilităţii şi securităţii pe care România nu le poate înfrunta singură. Nici Europa nu poate fi singură. Nici SUA nu poate răspunde singură.

Soluţia este NATO: stabilirea unei agende transatlantice prin care să întărim solidaritatea şi unitatea pentru a rămâne puternici, atât militar cât şi politic; modernizarea conceptului de securitate; protejarea, la nivel global, a unei ordini internaţionale bazate pe valori şi principii; contracararea ameninţărilor generate de politicile regimurilor autoritare.

România a devenit unul dintre cele mai importante state membre ale NATO.

Între 2-4 aprilie 2008, România a găzduit cel mai mare Summit NATO din istoria Alianţei. Din perspectiva contribuţiei cu forţe militare desfăşurate în zone de conflict sau război în care este implicat NATO, România este unul dintre primele state. România este consecventă politic, în ceea ce priveşte alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Prin desfăşurările militare ale NATO, România a devenit un stat pivotal pentru stabilitatea şi securitatea frontierei estice a Alianţei.

România poate fi mândră pentru realizările sale în NATO, pentru modul în care este respectată de celelalte state membre în Alianţă, precum şi în ceea ce priveşte progresele obţinute în aceşti 17 ani, în dezvoltarea capacităţilor de apărare a ţării.”, este mesajul lui Cristian Diaconescu.

Sursa: Realitatea Din PMP

Articolul precedentSecretarul general adjunct al PMP, Ioana Constantin: NATO este cea mai puternică și de succes alianță din istorie și garanția securității, libertății și prosperității noastre.
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 181. Timișorean, la un pas să sape tot satul în două secunde