Noi măsuri ale UE împotriva coronavirus!

Comisia Europeană a pregătit un proiect legislativ pentru direcționarea a 3 miliarde de euro pentru susținerea sistemelor de sănătate ale statelor membre în lupta împotriva pandemiei. Banii provin din bugetul UE. Din cele 3 mlrd, 2,7 miliarde EUR vor fi acordate prin intermediul Instrumentului dedicat sprijinului de urgență și 300 de milioane EUR prin intermediul capacității de echipamente medicale rescEU.

Pentru a valorifica avantajele economiei de scară largă, Comisia va face achiziții directe în numele statelor membre și va distribui echipamente medicale: măști și dispozitivele de protecție respiratorie în zonele unde este cea mai mare nevoie de acestea.

De asemenea, Comisia va fi în măsură să sprijine financiar și să coordoneze nevoile urgente, cum ar fi transportul de echipamente medicale și de pacienți în regiunile transfrontaliere și, cel mai important, va sprijini construirea de spitale de campanie mobile.

Pentru o mai mare transparență și eficiență, Comisia va avea un rol central în punerea în aplicare a inițiativei, însă aceasta va colabora îndeaproape cu autoritățile naționale ale statelor membre.

Propunerea Comisiei urmează a fi adoptată de Parlament și Consiliu.

Sper ca Guvernul României să valorifice toate instrumentele europene puse la dispoziție pentru a proteja viețile cetățenilor români.

Articolul precedentCe a aprobat guvernul în ședința de joi
Articolul următorSebastian Moise, deputat PMP. Precizări cu privire la legea de suspendare a creditelor